În California, amenzi de 1.000 USD pentru stropitul florilor mai mult de zece minute

 
Los Angeles /California, SUA/, 2 iun /Agerpres/ – Cele două mari oraşe din sudul Californiei, Los Angeles şi San Diego, au început de luni să aplice restricţii severe în utilizarea apei potabile, în timp ce acest stat american se confruntă cu seceta în al treilea an consecutiv, informează AFP, citând surse apropiate municipalităţilor.

La Los Angeles, al doilea oraş al SUA cu patru milioane de locuitori, tarifele regiei de apă au fost revizuite pentru a-i incita pe utilizatori să-şi reducă consumul cu 15 %, în timp ce stropirea peluzelor nu va fi autorizată decât în zilele de luni şi joi. Exista deja o interdicţie de a le uda între orele 9-16, dar persistenţa secetei a incitat autorităţile să înăsprească reglementarea. Patrule de agenţi municipali au fost autorizate să aplice amenzi până la 600 de dolari contravenienţilor.

La San Diego, situat la 200 km sud de LA, stropirea peluzelor este autorizată doar trei zile pe săptămână şi doar câte 10 minute de fiecare dată. În caz de încălcare a acestei reglementări, ‘infracţiunea’ se pedepseşte cu amenzi de până la 1.000 USD în acest oraş cu 1,3 milioane de locuitori.

La sfârşitul lunii februarie, guvernatorul Arnold Schwartzenegger proclamase starea de urgenţă în tot statul din cauza acestei secete.

Dacă primăvara şi vara anului 2008 au fost printre cele mai uscate înregistrate vreodată în California, cu precipitaţii inferioare cu 76 % mediei, acestea au fost şi mai scăzute de la începutul anului 2009.

Având un climat semideşertic, sudul Californiei – unde trăiesc peste 22 de milioane de locuitori – primeşte apa prin apeducte de mai multe sute de kilometri din masivul muntos Sierra Nevada şi de la fluviul Colorado.AGERPRES