Şase comune implementează un proiect de colectare selectivă a deşeurilor

 

 

Comunele Ciulniţa, Perieţi, Albeşti, Bueşti, Andrăşeşti şi Cosâmbeşti sunt pe cale de a finaliza un proiect de gestionare şi colectare selectivă a deşeurilor finanţat prin programul PHARE. Valoarea totală a proiectului este de 987.400 de euro iar termenul de finalizare este august 2009. Proiectul oferă soluţii pentru colectarea şi neutralizarea gunoiului de grajd şi, spre deosebire de proiectul similar de la Amara nu presupune înfiinţarea unui serviciu de salubritate. Sumele alocate fiecărei localităţi prin acest proiect asigură închiderea vechilor gropi de gunoi, operaţiune obligatorie pentru toate localităţile din România şi scadentă în acest an, asumată prin acordul de aderare la UE.

Soluţie pentru gunoiul de grajd

Proiectul rezolvă în principal problema gunoiului de grajd rezultat din gospodăriile populaţiei. În toate cele 6 comune se execută rampe betonate pe care va fi depozitat gunoiul spre uscare. Fiecare rampă este dotată cu încărcătoare frontale cu cupă şi fosă pentru colectarea levigatului. Pe jumătate din rampă se depozitează gunoiul colectat iar pe cealaltă jumătate se transferă gunoiul uscat care va fi folosit pentru fertilizarea terenurilor agricole. Rampele sunt prevăzute cu surse de apă şi pompe pentru udarea dejecţiilor în vederea accelerării procesului de neutralizare. Comunele Ciulniţa şi Perieţi vor avea câte 3 rampe, la Cosâmbeşti vor fi construite două rampe iar la Albeşti, Bueşti şi Andrăşeşti câte una. Alăturat rampelor pentru gunoiul de grajd au fost construite incinte îngrădite pe care vor fi amplasate containere destinate depozitării selective a deşeurilor menajere. Plasticul, sticla şi cartonul vor fi colectate în containere separate cu capacitate de 1100 de litri. Sumele alocate fiecărei comune sunt următoarele: Ciulniţa- 218.293 euro, Perieţi-167.293 euro, Bueşti-150.000 de euro, Cosâmbeşti- 152.795 euro, Albeşti-169.795 euro şi Andrăşeşti-128.995 euro.

Servicii gratuite pentru populaţie

Deşi în proiect studiul de fezabilitate sunt prevăzute taxe pentru populaţie, ceea ce implică existenţa unui serviciu public pentru salubritate, la Bueşti populaţia nu va plăti pentru depozitarea gunoiului e grajd. Primarul Nicolae Mihăilă spune că cel puţin pentru moment nu va înfiinţa un serviciu public de salubritate şi nici nu va cere consiliului local să stabilească o taxă pentru populaţie. Cetăţenii îşi vor aduce pe cont propriu gunoiul la rampă unde vor putea depozita şi eventualele deşeuri menajere sortate. Cantitatea de deşeuri produsă de populaţie nu este semnificativă pentru că, spune primarul, acestea sunt arse în gospodărie. În cazul în care se va colectat totuşi ceva, primăria va plăti firmei Vivani preluarea şi depozitarea acestor deşeuri, costuri considerate nesemnificative de primar. De acelaşi tratament vor beneficia şi firmele din Bueşti, care nu sunt foarte multe şi nu produc cantităţi mari de deşeuri. Primarul speră să obţină venituri din vânzarea compostului ce va fi utilizat pentru fertilizarea terenurilor agricole.

Serviciu de salubritate la Ciulniţa

O viziune diferită are primarul comunei Ciulniţa, Stelică Gheorghe, care intenţionează să creeze un serviciu public de salubritate pentru a oferi servicii complete cetăţenilor. Serviciul va avea circa 10 angajaţi şi va avea costuri lunare de aproximativ 150 de milioane de lei. Comuna Ciulniţa beneficiază de 3 rampe de gunoi pe care primarul intenţionează să le împrejmuiască cu gard. În plus faţă de utilajul cumpărat prin proiect se intenţionează achiziţionarea unei maşini pentru tocat gunoiul de grajd care este scos cu tot cu resturi vegetale din grajduri. Primarul are în vedere stabilirea a două tarife, atât pentru cei care-şi duc singuri gunoiul cât şi pentru cei care apelează la serviciul de salubritate. Având în vedere că în Ciulniţa există 866 de gospodării, taxa de ridicare a gunoiului se va fi de aproximativ 20.000 de lei vechi pentru fiecare gospodărie.