Guvernul britanic dă undă verde primelor ‘eco-oraşe’

Londra, 16 iul /Agerpres/ – Guvernul britanic a anunţat joi amplasamentele viitoarelor ‘eco-oraşe’, care urmează să adăpostească 30.000 de oameni în următorii cinci ani în locuinţe cu emisii scăzute de dioxid de carbon, informează AFP.

‘Conceptul revoluţionar de eco-oraş este o ocazie unică pentru noi de a răspunde la două priorităţi urgente, într-un moment în care ne angajăm în proiectul de construi viitorul Marii Britanii’, a declarat premierul Gordon Brown într-un comunicat.

Construirea de ‘eco-oraşe’ /până în 2020 sunt intenţionate zece/ a fost prima promisiune a lui Brown în campania pentru succesiunea la şefia laburiştilor în 2007.

Cele patru amplasamente sunt în Whitehill-Bordon /comitatul Hampshire/, St Austell /Ţara Galilor/, Rackheath /Norfolk/) şi North-West Bicester /Oxfordshire/.

Aceste oraşe vor fi construite după standarde stricte de dezvoltare durabilă /producţie de energie din surse regenerabile, transport public la mai puţin de 10 minute de locuinţă, spaţii verzi care să acopere până la 40% din suprafaţă/. Ele vor ajuta la atenuarea penuriei de locuinţe disponibile pentru vânzare şi închiriere, la preţuri abordabile, şi la minimizarea efectelor încălzirii climatice.

Clădirile publice /şcolile, magazinele, restaurantele etc./ vor fi neutre în privinţa emisiei de CO2, a precizat John Healy, secretarul de stat pentru locuinţe.