Razii și percheziții ale poliției în tot județul

Peste 360 de poliţişti de la Serviciile Ordine Publică, Investigaţii Criminale, Investigarea Fraudelor, Rutier, Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi luptători de la Intervenţie Rapidă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa au acţionat în perioada 15-18 octombrie pe raza judeţului, pe linia prevenirii oricăror fapte de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică.

Acţiunile desfăşurate au avut ca principale obiective menţinerea climatului de siguranţă, prevenirea faptelor ce pot fi comise cu violenţă, prevenirea actelor ilicite de comerţ, verificarea modului în care sunt respectate prevederile Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor de către administratorii societăţilor comerciale, dar şi de către agenţii de pază.

De asemenea, s-a urmărit şi depistarea persoanelor urmărite şi a celor care se sustrag urmăririi penale. Echipaje de poliţie au acţionat puncte de control constituite pe raza municipiilor şi oraşelor, dar şi în mediul rural, pe drumurile naţionale şi judeţene, pentru a-i depista pe conducătorii auto care încalcă prevederile Codului Rutier, dar şi pentru a-i îndepărta din trafic pe cei care s-au urcat băuţi la volan sau care se deplasează cu autoturisme ce prezintă defecţiuni tehnice grave, care ar putea pune în pericol siguranţa rutieră.

Au fost legitimate peste 820 de persoane, dintre care 69 au fost avertizate cu privire la modul de comportare în locurile publice, iar alte 105 au fost conduse la sediile poliţiilor, de pe raza localităţilor în care au fost depistate, pentru verificări suplimentare.

Totodată, au fost depistate 12 de persoane suspecte care au fost preluate pentru cercetări şi 1 persoană urmărită în temeiul legii. Poliţiştii au efectuat controale la peste 50 de agenţi economici, ocazie cu care au verificat modul în care sunt respectate prevederile Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, ale Legii nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au controlat şi dacă administratorii unităţilor şi-au asigurat, conform legii, bunurile pe care le administrează. Dintre agenţii economici verificaţi 12 reprezintă case de schimb valutar sau case de amanet.

Poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au verificat 633 de autovehicule, 71 de conducători auto fiind testaţi cu aparatul Drager. Pe lângă măsura sancţionării contravenţionale cu puncte amendă sau puncte de penalizare, dacă abaterea săvârşită în trafic a impus această măsură, în 3 cazuri faţă de conducătorii auto a fost luată şi măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă conformă cu abaterea comisă, iar în 8 situaţii au fost reţinute certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasau contravenienţii.

În total au fost aplicate 205 sancţiuni contravenţionale în valoare de 42.364lei şi au fost constatate 21 infracţiuni.

  • La data de 15 octombrie a.c., începând cu orele 06.00, efective din cadrul Inspectoratului – Investigaţii Criminale, Criminalistic, Intervenţie Rapidă, Poliţiei Municipiului Urziceni, Poliţiei Oraşului Ţîndărei, posturile de poliţie limitrofe acestor subunităţi în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov şi jandarmi din cadrul I.J.J. Ialomiţa au efectuat 15 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Ţăndărei şi comunelor Găneasa, judeţul Ilfov şi Sineşti, judeţul Ialomiţa. Cei peste 120 de poliţişti şi jandarmi au efectuat 15 percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost executate 6 mandate de aducere ce priveau 6 învinuiţi care se sustrăgeau cercetărilor.
  • În cadrul acţiunilor desfăşurate, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat două persoane care au deţinut fără drept câte o armă neletală, din categoria celor supuse autorizării. Pe numele celor două persoane, ambele de sex masculin, în vârstă de 21 şi 22 de ani, din municipiul Slobozia, respectiv comuna Andrăşeşti, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării fără drept. Arma depistată – un pistol cu aer comprimat şi muniţia – 486 diaboluri deţinute ilegal de tânărul din municipiul Slobozia au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

COMPARTIMENT INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE