Rusanu, mai tare ca presedintele Federal Reserve!

Venitul anual al chairmanului SEC (Securities  and  Exchange Commission) Mary Jo White, este undeva la 165.000$. Iar al fostului – mandatul lui tocmai ce a expirat – chairman al Fed (Federal Reserve), seful bancii centrale a SUA, Ben Bernanke,  in jur de 200.000$. Pe cand cel al presedintelui ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) bate binisor peste 280.000 dolari, brut.  Daca ne referim la net (ca sa nu-l suparam pe dl. Soviani, purtatorul de cuvant al ASF) este peste 225,000$.

Cum de este posibil?  Nu trebuie sa fii nu stiu ce expert ca  sa pricepi ca una este sa conduci o institutie cu peste 5000 de angajati (SEC-ul) care supervizeaza vreo 35.000 de entitati,  9.700 de fonduri mutuale, 10.000 de investment adviseri, care  administreaza  active de 44 trilioane (da, 44 de mii de miliarde de dolari, de vreo 300 de ori PIB-ul Romaniei) si alta 5-600 de angajati, si cateva sute de entitati.  Cat despre active chiar daca ar fi tot PIB-ul Romaniei „supravegheat” nu am atinge nici macar a trei suta parte  din ce supravegheaza  ei. In plus SUA este si la 150% PIB/capita fata de UE, si la 300% fata de Romania. Si totusi salariul sefei de la SEC este de doar de 3 ori mai mare ca salariul mediu din state.

De ce?  Simplu, bugetul SEC este aprobat de Congresul  SUA, pe cand cel al ASF este aprobat… tot de ASF. Motivarea acestei situatii este ca ASF se autofinanteaza, si ca nivelul de salarizare ar trebui sa corespunda unor functii similare din piata financiar-bancara. Iar legea finantelor publice nu permite transferul unor eventuale surplusuri catre bugetul de stat.