O justiție schizofrenică. Adrian Năstase, condamnat ca un găinar pentru fapte grave de corupție!

Ce poate fi mai grav decât faptul că un prim ministru folosește instituțiile statului ca să comită infracțiuni? Iar dacă instanța supremă constată asta, cum se explică pedeapsa de găinar pe care Năstase a primit-o? Există în pușcării oameni condamnați cu pedepse mult mai mari pentru fapte mult mai nesemnificative. O femeie a primit 2 ani si 6 luni pentru că a furat 26 de lalele de pe domeniul public ca să își hrănească cei 5 copii. Care reformă a justiției? Care justiție? Iată ce constată judecătorii.

În speţă, instanţa de recurs reţine că faptele deduse judecăţii se circumscriu corupţiei la cel mai înalt nivel, implicând persoana unui prim-ministru care şi-a folosit funcţia deţinută în statul român pentru obţinerea unor foloase, patrimoniale şi nu numai, din partea unor funcţionari care au ales această cale (mai mult sau mai puţin liber) pentru a se asigura că vor ocupa în continuare funcţiile deţinute”, notează instanţa de judecată, care arată că “activitatea infracţională dedusă judecăţii nu s-a rezumat la corupţia clasică (dare şi luare de mită), ci a inclus şi alte infracţiuni, asimilate celor de corupţie (şantaj) sau în legătură directă cu acestea (spălare de bani, fals în contabilitate) ori prevăzute în legi speciale (folosirea de acte falsificate la autorităţile vamale)

 

Sunt astfel de reţinut sumele considerabile de bani vehiculate de inculpaţi şi nerecunoscute de ei (circa 700.000 de dolari numai pentru importurile din China) ori recunoscute pentru a-şi susţine nevinovăţia (60.000 de dolari pentru tâmplăria de la Cornu), care au fost achitate cash în diferite modalităţi (mape, plicuri, sac textil sau chiar decupaj realizat într-un top de hârtie tip A4), fără a se cere vreo dovadă pentru primirea lor (lucru de asemenea de la sine înţeles)

 

Această multitudine de acte infracţionale, majoritatea derulate într-o lungă perioadă de timp (de circa 2 ani), se explică prin dorinţa inculpaţilor care le-au săvârşit de a ascunde faptele grave de corupţie comise de inculpatul Adrian Năstase, în calitate de prim-ministru, ajutat de soţia sa, iar mai apoi, după devoalarea acestora, de a îngreuna sau chiar zădărnici probarea lor, mai spun judecătorii. În egală măsură, se subliniază în motivare, activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţi s-a suprapus peste interesul soţilor Năstase de a-şi ascunde adevărata situaţie materială şi de a se asigura că nu vor întâmpina dificultăţi în cazul (improbabil în acea epocă) în care s-ar fi declanşat un control al averii.

Patru ani și șase luni, din care a executat sub 2 ani cu două condamnări la activ. Ori legea e tâmpită, ori cei care judecă sunt duși cu pluta.