Primarul din Țăndărei, reținut pentru abuz în serviciu

Primarul PSD al orașului Țăndărei a fost reținut ieri, în baza unei ordonanțe a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița. El este suspectat că și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu în cadrul unor proceduri de achiziție publică ceea ce a cauzat un prejudiciu estimat la circa 400.000 lei bugetului local. Mai jos comunicatul de presă al Parchetului.

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 17.09.2014, ora 19,00, faţă de inculpatul ROMAN GEORGE CRISTIAN, primar al oraşului Ţăndărei, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu (3 infracţiuni) şi fals intelectual (3 infracţiuni). Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 12.03.2013, inculpatul în calitate de primar al oraşului Ţăndărei, şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu şi a încheiat un contract de prestări servicii cu SC D. C. SRL, având ca obiect elaborare proiect tehnic amenajare parcare DN 2A, fără ca societatea comercială să fie autorizată şi a dispus la data de 30.04.2013 plata sumei de 20.000 lei către această societate fără ca lucrarea să fie efectuată. Tot în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, inculpatul a atribuit la data de 14.08.2013, aceeaşi lucrare de proiectare către SC M. SRL pentru suma de 2500 lei. Prin această activitate a produs un prejudiciu Primăriei oraşului Ţăndărei în sumă de 20.000 lei.
La data de 08.10.2013, în calitate de primar al oraşului Ţăndărei şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu şi a încredinţat prin atribuire directă lucrarea de construcţii „amenajare parcare DN 2A”, fără a avea autorizaţiile necesare, încheind un contract de lucrări cu SC N. I. SRL şi avizând plata sumei de 108.004 lei către această societate comercială, fără ca aceasta să execute lucrarea. Lucrarea a fost executată de către o altă societate comercială care a încasat contravaloarea acesteia de la o instituţie publică. Prin această activitate a produs un prejudiciu Primăriei oraşului Ţăndărei în sumă de 108.004 lei.
În cursul lunii septembrie 2013, inculpatul, în calitate de primar al oraşului Ţăndărei, şi-a exercitat defectuos atribuţiunile de serviciu şi a încheiat o înţelegere verbală cu reprezentanţii SC O. C. H. A. SRL pentru executarea unei lucrări de demontare şi montare borduri în oraşul Ţăndărei fără a întocmi documentele legale, producând un prejudiciu Primăriei Ţăndărei în sumă de 199.589,08 lei. Pentru a disimula respectarea procedurilor legale de achiziţii publice, la data de 21.02.2014 a întocmit în fals mai multe documente în cuprinsul cărora a inserat împrejurări necorespunzătoare adevărului privind organizarea unei selecţii de oferte pentru contractarea unei lucrări care fusese deja executată.