Golănii la nivel înalt! Marin Constantin, subprefectul lui Ciupercă

Politrucii au încălecat statul iar mafia politică a confiscat instituțiile publice. De mai bine de 10 ani prefecturile sunt conduse de oameni numiți și menținuți ilegal în funcții. Practic, reprezentanții guvernului în teritoriu, cei care exercită autoritatea executivului în județe sunt niște impostori iar actele emise cu semnăturile lor sunt ilegale. Deși legea îi definește ca înalți funcționari publici, prefecții și subprefecții sunt niște infractori care împreună cu protectorii lor ar trebui să înfunde pușcăria. Ultimul venit în galeria penalilor care au uzurpat calitatea de reprezentant al guvernului în teritoriu este numitul Marin Constantin, zis și Costică de la Albești. Primar de comună falită până în 2012, Costicuță s-a isprăvnicit după ce boss-ul PSD, nea Silvian Vasilică Ciupercă adică, s-a convins că micul edil are buzele neabrazive și coloana flexibilă. Venit din fundul pământului în capitala de județ ca să facă bine la lume și să se sacrifice pentru noi, Costică a aterizat ca musca-n lapte în scaunul de subprefect via Consiliul Județean Ialomița, unde a luat temporar locul unei gravide. Penal, foarte penal!

9734-1
Costică, alesul!
Locul de muncă al domnului subprefect Marin Constantin era, tradiţional, la primăria Albeşti. Era un loc de muncă pentru că domnul Costică era mare specialist în frecarea mentei la rece sau la cald, funcţie de anotimp. Comuna din care domnul subprefect şi-a luat leafa atâta amar de vreme era şi este una dintre cele mai subdezvoltate din judeţ. Abia dacă încasa taxe de la un sfert dintre contribuabili, primarul Costică era primul pe ramură la demagogie şi promisiuni şi abonat constant la portofelul Consiliului Judeţean, de unde domnul preşedinte Ciupercă extrăgea cu degetele sale fine teancuri de bancnote întru echilibrarea nevoilor comunale şi personale ale rotofeiului primărel. Prezent necontenit în staful, ca să nu zicem camarila, d-lui Ciupercă, micul prinţişor de la Albeşti a aşteptat ani de zile să urce şi el pe scara de valori a socialiştilor. Adică să prindă şi el ceva mai de soi, o funcţie care să necesite statură şi aptitudini, calităţi pe care le poseda şi le demonstra necontenit la agapele de partid. Ca mare sforar politic şi combinagiu performant, micul primărel socialist a mirosit perfect conjunctura şi a punctat la momentul oportun, în ciuda unor scandaluri de mai mică anvergură care i-au marcat carierea şi, poate, buzunarul. Numai că trecerea lui de la statutul de ales la cel de numit s-a făcut nenatural, prin dosul organigramei Consiliului Judeţean penetrată de Costică într-o zi de 24 mai 2012. De fapt, nu de Costică deoarece nu putea, ci de Ciupercă, deoarece el mai poate.
Costică, concurentul
Pentru a nu exista nicio suspiciune precizăm că am folosit cuvântul CONCURENT absolut fără nicio conotaţie. Dacă ne-a ieşit totuşi de vreo sugestie, ne bucurăm. La data de 10 mai 2012 Consiliul Judeţean Ialomiţa publică la rubrica de mică publicitate a cotidianului Bursa un anunţ prin care se dezvăluia intenţia organizării unui concurs pentru ocuparea TEMPORARĂ a unui post de consilier la Direcţia Patrimoniu. Ca să fim mai exacţi, pe spesele acestei direcţii nea Ciupercă a tot organizat primiri de cadre în rândul funcţionarilor, cum erau primiţi pionerii odinioară, cu scopul de promovare ulterioară a acestora în funcţii mai grele. Cum era specificat în anunţ, Costică avea să ocupe temporar locul undei femei gravide, totuşi, ceea ce era un deziderat al lui mai vechi. Ca orice concurent solitar, primărelul câştigă la scor şi, pe data de 24 mai este şi oficial la dispoziţia preşedintelui Ciupercă. Şase zile mai târziu, adică pe 30 mai, Costică devine subiect de drept. Copiatorul V. Ponta plagiază o HG prin care îl transferă pe funcţionar de sub Ciupercă direct sub el. Devenit subprefect, Costică marchează o nouă etapă în dezvoltarea sa instituţională şi funcţională, intrând în marea galerie a prefecţilor şi subprefecţilor făcuţi la apelul bocancilor.
Costică, urzupatorul
În 20 de zile dintre care vreo 4 nelucrătoare, Costică ajunge mare funcționar de stat pornind din birourile prăfuite de la Albești, trecând pe sub biroul lui Ciupercă și aterizând la Prefectură în postura de secund cu atribuții de prefect. Ilegalitățile comise în cursul procedurilor de avansare rapidă a flăcăului din mediul rural pe post de reprezentat al statului în teritoriu sunt multiple și complexe. Să o luăm pe rând.
Angajarea la CJI – făptuitor Vasile Ciupercă
Cronologia demonstrează golănia. Pe 10 mai se publică anunțul de concurs în ziarul Bursa. Conform HG 611/2008, proba scrisă se putea organiza în minim 20 de zile de la data anunțului, adică pe 30 mai. Agenția Națională a Funcționarilor publici avizează concursul pentru data de 30 mai și interviul pentru data de 1 iunie. Mușchii lui Ciupercă decid altceva. Concursul se organizează pe data de 24 mai, cu 6 zile mai devreme, dată la care Costică devine salariat al CJI. Pe data de 30 mai, data la care trebuia să aibă loc concursul, primărelul de la Albești intră în HG-ul prin care este detașat de la CJI la Prefectură. Deci, după numai 4 zile de muncă în Direcția Patrimoniu, omul este transferat pe postul mult râvnit. Este evident că angajarea la CJI era, de fapt, un pretext prin care se fenta legea? Este. Este evident că Ciupercă a încălcat HG 611 pentru a forța detașarea protejatului său la Prefectură organizând simulacrul de concurs fără respectarea termenelor legale și a avizului ANFP? Este.
Prelungirea detașării – făptuitor ministrul administrației și ANFP
Potrivit legii 188/1999 privind statutul funcționarului public, detașarea pe funcție se poate dispune pentru o perioadă de 6 luni într-un an și poate fi prelungită cu acordul funcționarului. La data de 30.11.2012, Costică trebuia să se întoarcă la CJI, pe locul luat cu japca de la doamna gravidă. Sau, dacă guvernul constata că are nevoie ca de aer de micul funcționar, să-i prelungească detașarea printr-o nouă HG. Așa scrie la lege. Ce face Ministerul Administrației? Îi cere lui Costică o declarație scrisă cu pixul pe o coală A4 în care să își exprime acordul că mai vrea o tură. În baza acestui acord, onor guvernul nu mai emite și o HG prin care să-l numească pe bietul om în funcție. Lăsată ca în tren, povestea devine penală. Căci fără o nouă hotărâre de guvern protejatul lui Ciupercă devine din respectabil funcționar guvernamental, un impostor care se dă subprefect aiurea prin târg. Sesizate în legătură cu subiectul, ANFP și MAI susțin că simpla voință a lui Costică prelungește valabilitatea Hotărârii de Guvern. Să nu fi știut capsomanii care au susținut această aberație că o HG poate fi modificată, abrogată sau revocată doar de un alt act cu aceeași putere juridică și nu de acordul unui salariat? Nu poate exista atâta prostie nici măcar în guvernul Ponta. Putem vorbi despre abuz în serviciu? Putem. Și noi și DNA-ul, care ar putea intra pe fir și mâine. Dacă nu cumva o fi intrat, pentru că situația din Ialomița este perpetuată în toată țara. Peste 60 de haidamaci PSD exercită în acest moment ilegal funcții în Prefecturi, încasând necuvenit salarii și semnând acte administrative nule de drept.
Imponderabilitatea administrativă a lui Costică – abuz în serviciu
Ca tacâmul să fie complet, Costică este detașat subprefect de pe un post pe care nu-l mai ocupă! Legea 188/1999 privind statutul funcționarului public zice că raportul de muncă dintre Costică și Ciupercă trebuia să înceteze la data la care pe postul respectiv a revenit titularul. În acest caz, doamna în locul căreia Costică a muncit vreo 4 zile s-a întors la muncă în octombrie 2013. Ce/mi face Ciupercă într-o atare situație? O mută pe respectiva funcționară pe un alt post, astfel încât postul temporar al lui Costică să rămână la Costică iar detașarea sa ca subprefect să aibă acoperire. N-are! Pentru că angajarea lui Costică s-a făcut pe perioadă determinată iar la expirare trebuia organizat un nou concurs. Pentru că angajarea temporară încetează de drept. Și cum CJI nu-i moșia lui Ciupercă, ci instituție publică, o nouă angajare pe post se poate face doar prin concurs. Și cum să faci concurs din moment ce Costică era, de fapt, subprefect iar concursul, dacă s-ar fi ținut, se ținea doar pentru el, CJI neavând nevoie de completarea organigramei ci doar de a asigura o trambulină pentru un pesedist. Din păcate, trambulina asta are o singură direcție, și anume la Jilava via DNA!
O vorbă și despre băieții de la DIPI Ialomița
Departamentul de Informații și Protecție Internă Ialomița cunoaște foarte bine istoria descrisă în acest articol. Potrivit legii, DIPI, serviciu rechiziționat de Ponta și adus sub umbrela guvernului, are printre altele următoarele atribuții:
Desfășoară activități informative, în vederea obținerii și valorificării informațiilor necesare prevenirii și combaterii infracțiunilor grave;
Identifică și documentează informativ riscurile și amenințările la adresa ordinii publice – componentă a securității naționale, generate de persoane ori de grupuri infracționale organizate.
În acest caz DIPI și-o fi făcut treaba? Sau a ținut de șase? Ne lămurim cât de curând.