Intr-un oras fara apa primarul Stoica îngroapă 1 milion de euro în fotbal. Nelegal!

Un raport al Camerei de Conturi Ialomița dezvăluie că Primăria Slobozia a cheltuit nelegal circa 1 milion de euro cu echipa de fotbal pe care a finanțat-o cu subvenții mascate.  Un mic aperitiv înainte de a detona bomba care-l poate duce la Tubulatură pe nea Grenadă!

 

Mania fotbalului finanțat din bani publici

Prin statutul aprobat în mai 2011, Federația Română de Fotbal a impus cluburilor sportive organizate ca entități de drept public să se reorganizeze în asociații de drept privat până la data de 1.07. 2012. Interdicția viza expres finanțarea activității sportive de performanță din bani publici, afacere la modă printre primarii PSD care transformaseră fotbalul în agent electoral. Pentru a se conforma formal condițiilor impuse de FRF, Consiliul Local Slobozia a adoptat HCL 79/31.05.2012 prin care Municipiul Slobozia devine membru cu drepturi depline în cadrul Asociației FC Unirea 04 Slobozia, stabilindu-se că, prin hotărâre, Consiliul Local va aproba sumele cu care Municipiul Slobozia va participa la finanțarea echipei de fotbal. În baza acestei hotărâri Consiliul Local a finanțat AFC Unirea 04 Slobozia cu suma de 5.713.000 lei. Adică ceva mai mult de 1 milion de euro! Ponderea acestei finanțări în bugetul AFC Unirea a variat între 85,93% și 94,02%, ceea  ce indică faptul că bugetul orașului a fost singura sursă de finanțare. Potrivit Camerei de Conturi Ialomița, banii au fost alocați fără ca între cele două părți să existe un contract care să stipuleze CE PROGRAME ale AFC se finanțează. Dezmățul care a urmat ne-a costat peste 1 milion de euro după cum urmează.

tun Unirea Slobozia tun 2

Bani fără contract!

Transferul fondurilor publice trebuia făcut pe baza unui contract sau acord de asociere, document care nu există. Transferul s-a făcut pe baza solicitărilor făcute de AFC Unirea, solicitări care(cele din 2012 și 2013) nu cuprind referiri la volumul activităților, parametrilor sportivi. Doar în 2014 cererea de finanțare cuprinde oarecare referiri la parametrii sportivi și obiective, o parte dintre activitățile pentru care se solicita finanțare nefiind finanțabile din fonduri publice. În lipsa unui contract de finanțare, clubul sportiv a putut cheltui banii alocați după nevoi și nu după lege.

5700 de lei pentru patru ore pe zi!

Raportul Camerei de Conturi constată că sumele alocate au fost folosite nelegal. Plata unor drepturi salariale a înghițit 650.000 de lei, plafoanele pentru venituri salariale în sistemul bugetar fiind cu mult depășite. Este dat exemplul președintelui clubului, care pentru 4 ore pe zi era plătit cu 5700 de lei și al contabilului asociației, care încasa 2140 de lei pentru 2 ore pe zi! Au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în afara acțiunilor sportive în sumă de 96.619 lei, sumă ce include finanțarea călătoriilor dus-întors ale sportivilor și antrenorilor spre localitățile de domiciliu. Salariile fotbaliștilor au fost plătite nelegal din fonduri publice, plafoanele stabilite prin lege fiind depășite de 7-8 ori. Mai exact spus, AFC putea plăti din banii alocați de la buget, conform HG 1447/2007 o indemnizație de până la 80% din indemnizația sportivă de lot național. Valoarea găuroiului creat în perioada 2012-2014 este de 2,9 milioane de lei! Aceeași situație se înregistrează și în cazul primelor plătite jucătorilor pentru meciurile câștigate, plățile nelegale ridicându-se la suma de 580.000 de lei.

Suma de recuperat- 4.269.760 lei. De unde?

Cazul analizat de Camera de Conturi este identic cu cel de la Ploiești, unde primarul a ajuns la Tubulatură exact în urma unor inginerii financiare ca cele descrise mai sus. Dacă la Ploiești angajați ai primăriei au informat în scris primarul despre nelegalitatea finanțării, la noi oamenii lui Stoica au tăcut mâlc. Mai mult, la semnalele trase de consilieri ai opoziției, primarul Stoica a ținut să explice că din moment ce PSD este la putere, tot ce face el este legal! Minte are, cap ce-i mai trebuie. Necazul cel mare care-l paște pe dl Stoica și gașca din primărie este însă real. Camera de Conturi a cerut explicit recuperarea prejudiciului. Adică, socialiștii lui Stoica trebuie să scoată din buzunare 4,2 milioane de lei, bani tocați nelegal. Și, mai rău, deși Camera de Conturi nu scoate o vorbă despre subiect, afacerea ar putea ajunge nițel și pe la DNA.