Penal, foarte penal! Primarul Stoica blătuiește în afacerea Polaris. Contract modificat caiet, de sarcini anulat, operator neautorizat

Nici nu știu cum să-i numesc. Cretini? E prea puțin. Inconștienți? Sugestiv dar prea blând. Hoți? Nu, că-s prea proști. Lăsăm sarcina la latitudinea alegătorilor contribuabili și trecem la fapte. În ianuarie 2015, între două piftii și trei sarmale primarul Stoica comite o golănie spectaculoasă în afacerea Polaris. Gunoierii din Constanța încearcă cu disperare să intre în legalitate și să obțină autorizația de mediu pentru a putea să opereze cu acte în regulă, la buzunare, în activitatea de colectare a gunoiului la Slobozia. Primarul Stoica încearcă și el, cu o disperare și mai mare, să legalizeze licitația trucată comisă în 2014, când a pus pe tavă delegarea serviciului de salubritate firmei deputatului Martin, de la Constanța, baron PSD al gunoaielor municipale. Intersecția dintre cele două interese s-a realizat prin modificarea șmecherească a contractului de delegare a serviciului comisă pe șest. O modificare inutilă, aberantă, comisă de o minte strălucită, care îl înfundă pe Stoica în Tubulatură, iar la dosarul penal al firmei Polaris constituit în afacerea Radu Mazăre mai adaugă o filă. Sau 100 de file și câțiva viitori inculpați.

Colonele, e cam groasă !2015-04-24 13.14.20
După spuneam în iulie 2014, colonelul Stoica, fostă vertebră din coloana vertebrală a armatei române, a comis o golănie monumentală atunci când a cerut subordonaților să întocmească un caiet de sarcini pentru licitația de delegare a serviciului de salubritate al municipiului Slobozia. Argumentele erau două. Primul era acela că nu s-a respectat legea 211/2012 cu privire la regimul deșeurilor, lege care impunea obligativitatea colectării selective pe patru fracții de deșeuri. Cel de-al doilea era acela că nu se putea puncta la evaluarea ofertelor numărul de măsuri de protecția mediului, deoarece protecția mediului este o OBLIGAȚIE legală. Ulterior aveam să aflăm că punctajul suplimentar acordat firmei Polaris pentru „protecția mediului” avea în vedere modernizarea platformelor de colectare și numărul de zile aferent operațiunii! Această prevedere ne îndreptățește să considerăm pe baze științifice că autorul/autorii sunt niște hoți proști. Pentru că modernizarea platformelor era OBLIGATORIE prin OMS 119/2014 și pentru că acest ordin nu a fost inclus în baza legală care a stat la baza alcătuirii caietului de sarcini.
Dacă nu-i șpagă e prostie
Licitația trucată organizată de primărelul gradat este devoalată ca penală de manevra comisă în ianuarie 2015, când gruparea infracțională din jurul companiei Polaris inițiază un act adițional la contractul de delegare a gestiunii nr 62492 din 13.10.2014. Potrivit APM Ialomița motivul introducerii acestui adițional în ecuație este imposibilitatea autorizării firmei Polaris. Iar imposibilitatea emiterii autorizației de mediu rezultă din faptul că golanii au „omis” să specifice în caietul de sarcini că este vorba despre COLECTARE SELECTIVĂ pe minim patru fracții, așa cum obligă Legea 211/2011. Este un motiv suficient pentru ca să putem afirma că licitația ilegală trebuie anulată iar contractul cu Polaris desființat. Dar asta este doar o parte a problemei. Așa cum vom demonstra mai jos, adiționalul despre care CL Slobozia habar nu are conține multe șopârle în favoarea operatorului Polaris. Noi nu zicem că s-a dat șpagă. Dar nu o zicem doar pentru că nu avem dovezi. Însă despre abuz/neglijență în serviciu și prostie agravantă putem vorbi o lună cel puțin.
Delegarea devine de legat
Un șmen semnificativ se petrece la modificarea condițiilor de licitație și a termenilor contractuali, dedicație specială de la primarul PSD Stoica și cine dracu i-o trage sforile (să nu ce lider maxim al PSD l-a angajat fiul primarului) pentru deputatul PSD Martin, gunoierul preferat al baronilor lui Ponta. Ne sare în ochi prelungirea șmecherească a duratei contractului. De la 8 plus 2 ani se trece brusc la 8 plus 41 de ani. Articolul 7 aliniatul 1 și 2 din contract se modifică prin introducerea perioadei maxime de prelungire a contractului de la 2 ani la … 49 de ani. Pentru că de ce?, cum ar zice Becali? Pentru că, de exemplu, prețul mic pe care Polaris l-a introdus nu oferă o marjă de profit satisfăcătoare ( este de presupus că este un preț neserios chiar) pentru doar 8-10 ani de contract. Și ca să nu se mai obosească băieții cu trucarea altor licitații, au introdus pe șest această șopârlă FĂRĂ ACORDUL consilierilor.
La articolul 9 se introduce dreptul operatorului de a încasa bănișori prin taxe, tarife sau subvenții de la bugetul local pentru, cităm „investiții în sistemul de salubritate”. Ce-o fi ăla, nu știm. Dacă prevederea se referă la platforme, trebuie amintit că demolarea pereților și amplasarea unui pseudo-gard din metal inutil câtă vreme porțile sunt deschise non stop, atunci treaba e groasă. Căci operațiunea a costat circa 3000 de lei pentru fiecare platformă plus deșeurile de construcții abandonate pe amplasament ceea ce ar trebui să atragă o amendă usturătoare pentru Polaris din partea Gărzii de Mediu! Glumim, desigur, căci un comisar șef cum este VC (Vasile Cornel PSD) cu afaceri ilegale în domeniul colectării de gunoaie, deci aflat într-un conflict penal de interese, nu va mișca niciodată în front câtă vreme chiar el se află în ilegalitate. Dacă se compară prețul la care DADP a făcut lucrări la platforme cu pomana de la Polaris se poate ajunge la concluzii interesante. La care se poate adăuga lejer încălcarea flagrantă a OMS 119/2014 cu privire la dotările platformelor (apă și racord la canalizare) care lipsesc și la riscurile MAJORE pentru sănătatea populației. Abia în acest adițional băieții strecoară o vagă prevedere cu privire la posibila sancționare a operatorului fără a se specifica tipul de daune și cuantumul sancțiunilor. Unii au făcut pușcărie pentru mult mai puțin.
Colectare selectivă pe banii prostimii!
În vederea introducerii colectării selective golanii bagă la articolul 11 din contract o prevedere foarte hazlie și foarte penală. Mai exact se prevede introducerea în ecuație a unor saci de plastic care să fie oferiți populației și care să fie, EVENTUAL, suportați de operator din cuantumul tarifului anemic pe care l-a ofertat. Și pentru că pe Stoica îl doare-n șpiț de banii voștri, adiționalul prevede și PLATA DIN BUGET a respectivilor saci, fapt mult mai probabil din motive de rentabilitate, nu? De asemenea, primăria se obligă prin adițional să achite DIN BUGET contravaloarea prestațiilor făcute persoanelor fără contract. Ceea ce înseamnă că cetățeanul plătește gunoiul de două ori pentru ca nu cumva baza electorală a lui Stoica (respectiv PSD Bora) să fie deranjată cu vreo factură. Treaba e clară, rămâne de stabilit doar regimul de detenție.
Acestea sunt doar câteva mânăriile extreme introduse pe sub masă de Stoica în contractul de delegare a gestiunii. Iar dovada supremă că adiționalul este făcut la acoperire și că totul este doar fațadă ne-o indică realitatea. Din faptul că de la data de 15 ianuarie 2015, când s-a înregistrat adiționalul la Primăria Slobozia, și până acum Polaris n-a implementat NIMIC din ceea ce înseamnă colectarea selectivă rezultă în mod evident că ne aflăm în fața unei potlogării fără margini și fără precedent. Și ca să demonstrăm că adiționalul, ca și contractul, sunt făcute de ageamii mai spunem că imbecilii au repetat articole și au umplut documentul cu citate inexpresive și inadaptate din lege. De exemplu articolul 12 aliniatul 18 are fix același conținut cu articolul 11 aliniatul 35 și introduce obligația părților de a ține evidența utilizatorilor cu și fără contract. Din păcate, prostia nu exonerează de răspundere penală. Așa că, bocceaua și la tubulatură!