Rețineri la spital. Juristul Vasilică Sanitaru’ este liber!

Ieri populația civilă a intrat în stare de șoc după ce Parchetul i-a reținut pe doi dintre foștii manageri ai spitalului. Vasile Olaru și Adrian Berbece sunt acuzați că au încheiat un contract cu o firmă din Tulcea, contract neexecutat dar pentru care s-au achitat circa 40.000 de lei.
Proiecte europene la rece
Obiectul contractului era organizarea unor cursuri de pregătire pentru 9 persoane din cadrul Spitalului Slobozia care urmau să lucreze pentru atragerea de fonduri europene. Coțcăria s-a petrecut în anul 2011 și a fost pusă ca cale de „managerul” Vasile Olaru, cel care a găsit și mega-compania dispusă să întocmească acte și diplome fictive. Golănia se petrecea ulterior unei discuții tensionate între Olaru și Ciupercă, acesta din urmă având calitatea de ordonator principal de credit, discuție în urma căreia președintele CJI a decretat că spitalul nu va atrage fonduri europene niciodată în mandatul său. În ciuda acestui avertisment clar, Olaru a contractat cu firma din Tulcea reprezentată de o doamnă bine selectată pe criterii de caroserie și recomandări de la partid, aceste servicii la prețuri mult umflate. Pe piața de profil cursuri de acest tip, acreditate, se fac la prețul de 700-1000 de lei cu reduceri masive dacă este vorba despre mai mulți salariați. Era deci clar că afacerea nu viza pregătirea salariaților, ci sifonarea banilor. După câteva lui pe biroul lui Berbece aterizează factura aferentă cu viza de plată a managerului Olaru și un dosar cu așa zise documente justificative care cuprindea și diplome pentru băieții școliți în fals, inclusiv pentru Berbece, Olaru și Zamfir, juristul minune!
Clauza lui Vasilică juristul minune!
Surse din interiorul spitalului susțin că, potrivit contractului, rezilierea unilaterală determina plata unor daune de 15.000 de euro, sensibil mai mari decât valoarea contractului. Cum și-a asumat spitalul o asemenea clauză? Nu știm și nici nu vom afla căci, în mod tradițional, juristul Vasilică Zamfir lipsește de lista persoanelor ridicate de acasă și băgate în arest. Asta în condițiile în care spitalul a pierdut zeci de miliarde ca efect al unor contracte ilegale, inclusiv spori acordate după ureche unor doctori sau angajări ilegale de personal contra unor șpăgi care au trecut prin toate birourile. Nu și pe la jurist și pe la vila acestuia din Amara, căci anchetatorii nu par a-l avea în vedere și pe juristul minune. Până în prezent vina pare a pica pe capul lui Olaru, care are obligații clare în fișa postului cu privire la achizițiile publice și aici cităm: „efectuează plăți, fiind ordonator secundar sau terțiar de credite, după caz, conform legii”. După o noapte în arest băieții, secondați de IT-situl spitalului așteaptă azi decizia magistraților care vor analiza cererea de arestare preventivă.