Unitate maximă în PNL. Co-președintele Martin cu PSD, consilierii împotrivă

12535-1

 

Scene de cascadorii râsului la ședința Consiliului Județean de joi, 21 aprilie. Pe ordinea de zi s-a aflat aprobarea unui Master Plan pentru Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Regiunea Constanța-Ialomița. Autorii găinăriei sunt flăcăii nearestați încă de la RAJA Constanța. Operatorul regional mamut  gândit și manevrat de oamenii tandemului Mazăre-Constantinescu au elaborat acest document cu scopul de a controla absolut toate investițiile publice în rețele de apă și canalizare care se vor derula în Ialomița. Hazul constă în maniera în care au votat aleșii PNL, care și-au lăsat președintele în brațele primitoare ale PSD.

Miza

Șmecheria este foarte simplă. În baza unor estimări megalomanice RAJA a propus o serie de investiții costisitoare în comunele din Ialomița pe baza unor cifre scoase din burtă. Aceste proiecte au fost trântite în respectivul Master Plan și vârât la aprobat sub nasul consilierilor județeni. Dacă documentul era aprobat (golănia s-a mai încercat și anul trecut) RAJA Constanța devenea un soi de arbitru pe piața investițiilor în apă și canalizare.

Potrivit legii, orice comunitate locală care ar fi întocmit un proiect finanțat pe PNDR ar fi avut nevoie de un aviz de conformitate tehnică de la Operatorul Regional titular al Master Planului. În cazul de față – RAJA Constanța. Fără acest aviz, comunitățile n-ar fi putut să aplice pentru finanțare. Este ușor de imaginat cum ar fi procedat RAJA care se chinuie de vreo câțiva ani să pună laba pe alimentarea cu apă a Sloboziei. Cum ar fi „operat” ei comunele să le introducă pe lista de clienți numai buni de jecmănit prin tarife absurde la apă!

Taberele

Tabăra pesedistă s-a fisurat brusc. Consilierul PSD Viorel Nica a fost vârful de lance și s-a opus categoric aprobării documentului capcană. Vicele Stefan Mușoiu, băiat din executiv, a susținut aprobarea Master Planului, cu patos dar fără argumente. A fost secondat de secretarul Adrian Ionescu, ambii pozând în naivi de bună credință cărora nu le venea să creadă că RAJA ar putea ca, pe baza avizului de conformitate, să șantajeze pur și simplu comunitățile locale pentru a le prelua. Opoziția s-a manifestat pe două direcții. O parte a votat pe față împotrivă. S-a remarcat consilierul PNL Vasile Mitu a invocat practicile RAJA la Fetești, unde obligă consiliul local să execute lucrări cu firme agreate de regie. Au mai expus argumente contra consilierii Nica Ion și Andriescu Adrian.  Cealaltă parte, mai timidă, s-a mulțumit să se abțină. Scrupulos, vicepreședintele Mușoiu s-a grăbit să paseze responsabilitatea în sarcina opozanților, pe care i-a acuzat mai în glumă, mai în serios că privează județul de investiții.

Ioan Martin pro-PSD

Vicepreședintele Ioan Martin a votat alături de 5 pesediști controlați de Mușoiu în favoare proiectului. Nici nu mai înțelegi de dl Martin se mai chinuie să candideze împotriva PSD la primăria Slobozia din moment ce în chestiunile esențiale votează cu ambele mâni alături de amicii săi politici care l-au menținut 8 ani în scaunul de la Consiliul Județean. Interesant este faptul că ambii vicepreședinți nu au o explicație că Ialomița nu are un Master Plan în domeniul apei, nu are unul nici pe deșeuri și de fiecare dată se ascund în spatele unor inițiative dubioase ale unor cercuri de interese străine de nevoile ialomițenilor. Frecatul de mentă este sport național la Consiliul Județean. Nimeni nu își asumă nicio responsabilitate, comunitățile locale sunt abandonate în voia sorții iar programele de dezvoltare care să se și implementeze lipsesc cu desăvârșire. Perspectiva este gri iar pe candidați vopsiți calci ca pe dude. De această dată am avut șansa câtorva consilieri preocupați care au înțeles capcana și au votat în consecință. Data viitoare, nu se știe!

PS. Poate ne explică și nouă vreunul dintre vicepreședinți de ce dracului nu avem Master Plan pe apă. Solicităm explicații serioase și nu povestea mincinoasă cu Ionașcu și opoziția lui față de proiect, că nu ține! Se putea și fără Slobozia al cărei operator e în faliment nedeclarat.  Încercați altă poveste băieți! Ce spuneți de varianta cu facerea cărților pentru RAJA, așa pe față!