Escrocheria Polaris continuă: contractul nu este aprobat de CL, prețul nu e fundamentat legal!

Cu o nesimțire demnă de o cauză mai bună primarul pe ducă Alexandru Stoica cere firmei Vivani o fișă de fundamentare a tarifului pentru depozitarea gunoiului menajer în depozitul de deșeuri. Solicitarea primarului vine după ce firma Vivani a condiționat accesul firmei Polaris la serviciul de depozitare a deșeurilor. De menționat este faptul că în acest moment Vivani percepe pentru depozitarea deșeurilor menajere un tarif de circa 9 euro pe tonă, tarif nemodificat din 2009. În prezent, tariful mediu perceput de depozite ecologice din țară este situat undeva la 16-18 euro pe tonă. Din 2017 acest tarif va crește cu valoarea unei ecotaxe de 80 de lei pe tonă datorată de societățile care administrează depozitele de deșeuri către Administrația Fondului de Mediu. Din 2018 această eco-taxă va crește la 120 de lei pe tonă.

Solicitarea firmei de majorare a tarifelor Vivani este oarecum justificată. Numai că, la acest moment firma se află în insolvență iar asta face ca, prin reducerea drastică a personalului, să nu mai poate fi respectate procedurile de sortare și reciclare a deșeurilor. Ca atare, majorarea de tarif nu se prea justifică. Din perspectiva Polaris, ciorba este însă și mai urât mirositoare. Un control al ANRSC a scos la iveală că Primăria Slobozia n-a reușit nici măcar să aprobe prețul operatorului conform procedurilor stabilite de Ordinul 109/2007 al Președintelui ANRSC, respectiv în baza unei fișe și a unui memoriu tehnico-economic care să cuprindă  toate elementele de cost care stau la baza tarifului. Într-un comunica servit presei de Polaris se arată că:

În urma demersurilor de soluționare a acestei probleme, Primăria Municipiului Slobozia a solicitat societății Vivani Salubritate SA refacerea documentației de fundamentare a tarifelor pentru activitatea de depozitare a deșeurilor deoarece aceasta era incompletă şi nu respecta prevederile Ordinului ANRSC 109/2007. Din păcate, nici până în prezent, Vivani Salubritate SA nu a transmis documentația completă, Primăria Municipiului Slobozia aflându-se în imposibilitate de a înainta o propunere către Consiliul Local al Municipiului Slobozia”.

Cu alte cuvinte râde ciob de oală spartă! Polaris nu are o fișă de fundamentare a prețului și nu are nici un interes să o facă deoarece tariful perceput populației nu este stabilit corect, ci este scos din burtă în vederea câștigării licitației. Prețul real al serviciului de colectare este sensibil mai mare dar este “susținut” din banii încasați de firmă, și nu puțini, la activitatea de măturare. Nici dracu nu poate verifica ce a măturat Polaris, cu atât mai puțin Primăria Slobozia. Dar oricine poate supraveghea plimbarea muncitorilor cu măturile prin oraș și poate constata praful infernal care se ridică în miezul zilei pe artele circulate. De altfel măturatul la Slobozia încalcă flagrant prevederile Regulamentului Cadru de Salubrizare al localităților pe care Primăria Slobozia l-a adoptat cu copy/paste, fără a-l adapta. Chiar și așa măturatul este INTERZIS la orele cu trafic aglomerat și este recomandat a se desfășura până la ora 07.00 sau după ora 22.00.

New Doc 16_4

O altă golănie inimaginabilă comisă de meșteșugarii de la Primăria Slobozia este aceea că au uitat să aprobe în Consiliul Local contractul de prestări servicii de salubrizarea încheiat cu Polaris. Cum au uitat să aprobe și o Anexă inventată după câteva luni prin care, pe lângă specificații privind colectarea selectivă obligatorie pe 4 fracții pe care nu o trecuseră în condițiile de licitație, au majorat durata contractului, nelegal, de 8 ani la 49 de ani. Constatarea este făcută de controlul ANRSC.

New Doc 16_3