Procurorul care amenda polițiștii de la rutieră, trimis în judecată!

Procurorul Mihai Vasilescu, care a amendat polițiștii de la Poliția Rutieră pentru că l-au oprit în trafic, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit comunicatului emis de această instituție Vasilescu Mihai Laurențiu, care activa în cadrul Parchetului de pe lângă judecătoria Slobozia, va fi judecat pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Cu ocazia incidentului, între Vasilescu și polițiști a avut loc un schimb de replici care arată ce mentalitate avea procurorul și ce tratament solicita:

„Vă avertizez că sunt în timpul serviciului şi deja mă rețineți foarte mult. Abia ce am făcut dreapta, este un abuz, mă voi şi sesiza dacă este necesar, să-mi arătați şi mie acea înregistrare, pentru că este imposibil să am acea viteză imediat după ce am făcut dreapta. Deci faceți un abuz contra unui procuror şi va ieși un scandal foarte mare”

„Eu niciodată n-am dat o amendă unui polițist aflat sub supravegherea mea, deși aveam ocazia. E o chestie de colegialitate”.

„…. chiar așa, ne amendează polițiști de la noi de la supraveghe?!! Adică ne-ați luat de fraieri cu alte cuvinte. Noi să fim amendați, noi procurorii”?

COMUNICAT

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilescu Mihai Laurențiu (procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. l Cod penal.

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

La data de 3 iulie 2018, orele 11,35, aflându-se la volanul unui autoturism, inculpatul Vasilescu Mihai Laurențiu a fost oprit în trafic pe raza localității Ciochina, jud. Ialomița, de către un echipaj de poliție format din doi agenți de poliție din cadrul IPJ Ialomița – Serviciul Rutier, întrucât constataseră că acesta rula cu viteză mai mare cu 36 km/h decât limita legală.

La solicitarea documentelor personale și ale autovehiculului la control, inculpatul și-a declinat identitatea prezentând legitimația de procuror. Din probele administrate reiese că acesta ar fi susținut că nu poate fi oprit și nici sancționat de către polițiștii rutieri care desfășoară activitate sub supravegherea parchetului la care este numit, amenințând că se va sesiza din oficiu și le va întocmi dosar penal pentru că l-au sancționat abuziv.

 

Agenții de poliție au constatat, după verificarea documentelor autovehiculului, că acesta avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, astfel că au aplicat o sancțiune și pentru această abatere. Ulterior, în aceeași zi, au fost formulate la organele judiciare plângeri penale atât de către procuror, cât și de către agenții de poliție.

Ulterior, la data de 2 noiembrie 2018, în calitate de procuror, acesta a emis o ordonanță prin care a aplicat celor doi agenți de poliție rutieră o amendă de 5000 lei (maximul legal). În motivarea respectivei ordonanțe inculpatul a reținut că ar fi fost împiedicat să-și desfășoare activitatea de cercetare penală într-un dosar penal pe care trebuia să-l instrumenteze.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Curții de Apel București.