Patru teme europene sau de ce e importantă Uniunea Europeană pentru fiecare român (P)

un tex de Andrei Pop – deputat PSD

POZA ANDREI 3

Una din banalitățile la modă în România lui 2019 este să spui că românii nu sunt interesați de alegerile europarlamentare și de ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene. Eu nu cred asta, ba din contră.

În discuțiile din campania electorală pe care le-am avut cu ialomițenii, în special din zona rurală, dar nu numai, m-am concentrat pe două teme majore: realizările actualei guvernări în cei doi ani și jumătate de mandat (cifre corecte, preluate din documente oficiale, pentru a contracara propaganda mincinoasă) și, în special, pe avantajele aderării României la Uniunea Europeană și pe politicile comunitare de stânga, care cred că pot aduce bunăstare pentru toți românii.

Și – nicio supriză – am avut cu cine dialoga. Mai jos reiau câteva dintre temele pe marginea cărora am discutat în campanie.

logo

Apartenența la Uniunea Europeană este aur pentru România

Eu cred în calea europeană a României, așa cum cred peste jumătate dintre concetățenii noștri. Doar în interiorul UE, care reprezintă cea mai mare piață economică din lume, putem să ne dezvoltăm, să ne vindem produsele și să găsim sprijin, în situații de crize financiare. Sigur că aceste avantaje vin și cu o serie de obligații – cea mai importantă: trebuie să jucăm după regulile agreate la Bruxelles, altfel nu se poate.

O temă extrem de impotantă pentru stânga europeană este aceasta: O EUROPĂ A SOLIDARITĂȚII PENTRU CEI MULȚI, NU PENTRU CEI PUȚINI.

-          Europa trebuie să creeze oportunități economice pentru toți și să se asigure că prosperitatea este durabilă și împărtășită în mod echitabil între toți cetățenii europeni.

-          Strategia industrială a Europei trebuie să direcționeze investițiile către cercetare și inovare, să sprijine formarea și învățarea continuă de-a lungul vieții și să asigure crearea și protejarea locurilor de muncă în UE.

-          Drepturile sociale ale cetățenilor trebuie să aibă prioritate în fața libertăților economice pentru marile corporații.

Drepturile cetățenilor care lucrează în Marea Britanie după Brexit

În cadrul negocierilor pentru un acord pe  pentru Brexit între Marea Britanie și UE, Partidul Socialist European (PES) a făcut o prioritate din protejarea drepturilor cetățenilor europeni, care doresc să lucreze în continuare în Regatul Unit.

Un lucru foarte bun pentru cei aproape 500 000 de români care muncesc peste Canalul Mânecii și acum au garanția că indiferent cum se va realiza Brexit-ul, cu sau fără acord, drepturile lor de cetățeni europeni vor fi respectate, prin înregistrarea noului statut de rezident.

Și pe viitor, socialiștii europeni vor milita pentru relații bune între UE și Marea Britanie, pentru schimburi comerciale avantajoase, pentru echitate și pentru respectarea drepturilor muncitorilor.

Interesele economice ale UE nu trebuie să pună în pericol mediul încojurător

Agricultura și industria din statele membre trebuie să urmeze același traseu de integrare comunitară de la nivelul politic și administrativ, astfel încât toate statele membre să profite cât mai mult de pe urma resurselor lor. În același timp, Europa trebuie să fie un lider în lupta pentru mediul înconjurător și pentru combaterea schimbărilor climatice, mai ales că unii dintre partenerii noștri internaționali rămân în urmă în acest domeniu.

Stânga europeană susține strategia economică de dezvoltare durabilă a industriei, prin adoptarea de noi tehnologii, prin digitalizare și metode de producție sustenabile. Dar Europa trebuie să protejeze și biodiversitatea de pe continentul nostru și să oprească poluarea. Viziunea noastră combină protecția planetei cu interesul tuturor cetățenilor noștri; aerul curat, apa potabilă, energia verde și alimentele de calitate trebuie să fie accesibile tuturor.

Tineretul, cea mai importantă resursă a Europei

În calitate de deputat în Parlamentul României, m-am implicat în mai multe proiecte legislative pentru tineret, pentru că eu cred cu tărie că viitorul nostru sunt copiii noștri și de felul cum avem grjă de ei și de educația lor depinde în mare măsură ziua de mâine.

Și la nivelul Parlamentului European există interes pentru tineret. Astfel, PES sprijină tinerii europeni pentru a-și modela viitorul și a deveni cetățeni activi.

Este inadmisibil că aproape unul din patru copii este expus riscului sărăciei. Fiecare copil trebuie să aibă acces la asistență medicală de calitate, îngrijire, educație, cazare și nutriție. Socialiștii europeni susțin implementarea unei Strategii Europene pentru Copii, pentru a ne asigura că acest lucru devine realitate.

Fiecare roman trebuie să voteze în cunoștință de cauză pe 26 mai, pentru că alegerile europarlamentare ne afectează pe toți. (P)

Articol comandat de Partidul Social Democrat -CMF 41190008