Cormoranul Daea pune pe butuci legumicultura ialomițeană

Programul de sprijin pentru fermierii care cultivă tomate pentru industrializare a primit o nouă lovitură de la ministrul agriculturii Petre Daea. Valoarea sprijinului cumulat a fost redusă din pix de ministrul cormoran de la 2,067 milioane de euro la numai 1.2 milioane de euro.

Efectul a fost acela că suprafețele cultivate cu tomate s-au redus circa 200 de hectare. Mulți dintre fermierii angrenați în program sunt din Ialomița.

Tun cu repetiție dat sub nasul APIA

În 2018, un grup de cinci firme deținute de italieni asociați cu mafia din Sicilia au încasat ilegal peste 800.000 de euro ca avans pentru culturi de roșii inexistente. Investigația publicată de realitateadeialomița.net a demonstrat că frauda a fost posibilă după ce ministrul Daea a simplificat nepermis documentația aferentă obținerii sprijinului, eliminând contractul cu fabricile de procesare pe care fermierii erau obligați să-l prezinte pentru a obține subvenția.  Pentru că niciuna dintre cele cinci firme fără activitate „n-a picat” pe algoritmul de control, sumele aferente avansurilor s-au decontat fără nicio verificare. Asta deși fiecare firmă declara peste 100 de hectare de tomate cultivate în Mehedinți, ceea ce era tehnic imposibil. Investigația publicată de noi a fost aprofundată de vice.com, care a dezvăluit amănunte halucinante din această afacere. Este vorba despre o nouă cerere pentru subvenția acordată culturilor de cartofi pentru industrializare. Cererea se află la APIA în analiză și n-ar fi exclus ca italienii să dea un nou tun. Ca și în cazul tomatelor din 2017, investigația vice.com demonstrează că italienii n-au cultivat nimic pe terenurile arendate în Mehedinți. Continuarea aici.