Deputatul Ștefan Mușoiu: „Agricultura țării a avut cea mai bună evoluție din ultimii 30 de ani”

FOTO MUSOIU

Deputatul PSD Ștefan Mușoiu consideră că guvernarea PSD-ALDE a adus cea mai spectaculoasă dezvoltare pentru agricultura României. Iar creșterea economică din trimestrul 2 plasează țara pe locul 2 în UE.

Replica deputatului PSD vine după ce opoziția a acuzat guvernul că a „deturnat” spre buzunarele PSD-ALDE circa 1% din PIB (10 miliarde de lei) prin falsificarea cifrelor privind creșterea economică care au stat la baza fundamentării bugetului.

Agricultura, la cel mai bun nivel din ultimii 30 de ani

Într-o postare pe contul său de Facebook, deputatul Mușoiu susține că măsurile guvernului au ajutat 866.000 de fermieri care cultivă 9,6 milioane de hectare. El afirmă că fermierii au primit 1,27 miliarde de euro de la guvern și 5,39 miliarde de euro de la bugetul UE pentru circa 100 de programe de asistență financiară:

În actuala guvernare PSD- ALDE agricultura țării a avut cea mai bună evoluție din ultimii 30 de ani. Este rezultatul aplicării consecvente a programului de guvernare și a investițiilor majore, atât din fonduri europene cât și bugetare. Fermierii români au simțit realmente ce înseamnă să fie sprijiniți de guvern, urmare a încadrării în categoria prioritate strategică a agriculturii României. SUBVENTII.

De-o importanța specială a fost/este acordarea la timp a subvențiilor – program pe 4 ani, care continuă și-n 2020. În actuala guvernare s-au plătit fermierilor subvenții de 6,66 miliarde euro atât din fonduri europene (5,39 miliarde euro) cât și de la bugetul de stat (1,27 miliarde euro).

 Au fost peste 866.000 de beneficiari care cultivă/lucrează peste 9,6 milioane hectare de teren Sunt peste 100 de tipuri de subvenții directe și ajutoare de la programul de distribuție alimente si fructe în grădinițe si scoli, restructurare și /reconversie in sectorul vitivinicol, promovare produse agricole și vinuri, până la subvenția pentru motorina, ameliorare rase animale, etc.

 Începând cu 16 octombrie 2019, fermierii români vor primi în avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii acordate pe anumite măsuri de dezvoltare rurală.

Creștere economică de 4,6% și PIB majorat cu 11%

Mușoiu consideră că datele publicate de CNSP arată o situație economică fără precedent:

Creşterea economică de 4,6% (serie ajustată sezonier) este a doua creştere economică din UE, după Ungaria (5,1%) şi înaintea Poloniei (4,1%). Este de aproape 3,5 ori peste cea înregistrată în Uniunea Europeană şi de peste 4 ori mai mare decât cea din Zona Euro. Semnificativ este că din cele 21 de ţări care au comunicat datele până la acest moment, doar cele 3 ţări enumerate mai sus au înregistrat creşteri de peste 4%.

Această performanță a guvernării PSD-ALDE înseamnă un Produs Intern Brut nominal mai mare cu 11% în prima jumătate a acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

Așadar guvernarea PSD a majorat PIB-ul țării, în valoare nominală, cu 11% într-un an și nu ”a furat 10% din PIB” așa cum, stupid și iresponsabil, mint lideri ai PNL precum Cîțu, Rareș Bogdan sau Ludovic Orban.

În trimestrul 2, PIB a crescut cu 1% fața de trimestrul anterior… este important că se menține tendința de creștere.

Performanța reușită în materie de avans economic de actuala guvernare, depășește consistent prognozele.

Comisia Europeană anticipa pentru România, în 2019, o creștere economică de 4%, FMI de 3,1%, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltate) de 3,2%, Banca Mondială de 3,6%.