Credite pentru locuințe destinate familiilor cu venituri mici

cpt-prima-casă-1263x500

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului “Prima casă”. Programul se va numi „O familie, o casă” și se va adresa persoanelor cu venituri mici. În comunicatul de presă emis de minister să detaliază principalele modificări aduse programului:

Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

- la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

- pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

 

PSD are credința că statul trebuie să-i ajute pe tineri să își crească în condiții decente copiii

musoiu 1

Deputatul PSD Ștefan Mușoiu consideră că programul lansat de Ministerul Finanțelor va avea ca efect un ajutor menit să-i determine pe tineri să rămână în țară:

Cel mai important pentru cei interesați e că dobânda va fi fixă pe toată durata creditului. Prin urmare nu va mai exista spaima de până acum, că faci un credit cu o anumită rată, îți faci un plan, iar peste câțiva ani nu mai poți plăti pentru că ți-a crescut dobânda la bancă.

Cei care se mută în locuința achiziționată prin acest program vor avea de achitat o rată mai mică, deci mai multe resurse financiare pentru achiziția bunurilor necesare într-o gospodărie.

 Programul are o largă accesibilitate, dat fiind se adresează persoanelor cu venituri mici. E relevant în acest sens faptul că nu se pot înscrie în acest program, de exemplu, familiile de două persoane care au un venit cumulat mai mare de 4.500 de lei. Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.

PSD face prin acest nou program dovada determinării sale de a-i face pe tinerii români să rămână în țară să-și facă un rost aici, acasă. Acum există locuri de muncă, salariile cresc, dacă mai au și o locuință, atunci cu siguranță mult mai mulți tineri vor decide să rămână în țară, alături de familii și de prieteni.

Nu în ultimul rând sprijinim familiile care au copii. PSD are credința că statul trebuie să-i ajute pe tineri să își crească în condiții decente copiii, astfel încât, pe termen lung, să reducem deficitul de spor natural.