Guvernul implementează două proiecte educaționale în valoare de peste 97 milioane de euro

musoiu 2

Marți au fost implementate și la Slobozia două proiecte de informatizare a învățământului în valoare de 97,1 milioane de euro. La evenimentul de implementare a participat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, și mai mulți secretari de stat.  Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, cele două proiecte vor fi destinate elevilor din ciclul școlar I-VIII și vor putea fi accesate de peste 2 milioane de elevi:

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, proiect a cărui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, vizează realizarea în mediul online a managementului scolarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV (înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național etc.), precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Platforma Națională de Educație (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii naționale virtuale și a Platformei de resurse educaționale deschise ­RED.

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi Campus: Platforma națională de internet wireless în 4.500 de școli din România (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fără TVA).

Implementarea celor două proiecte va permite (între altele):

gestionarea în mediul online a notelor și absențelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora și posibilitatea de consultare online de către părinți etc. (SIMS)

integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)

platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului> profesori, elevi, părinți (SIMS)

sistem de analiză avansată a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informațiilor colectate din sistemul de învățământ și alte surse externe (SIMS)

platformă pe care profesorii pot lansa propriile lor lecții personalizate în raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)

platformă de comunicare și schimb de documente între utilizatorii sistemului: profesori, elevi, părinți (PNE)

platformă cu lecții digitalizate pentru creșterea atractivității predării (PNE)

Derularea acestor proiecte și realizarea obiectivelor propuse fac parte din Strategia Guvernului României de digitalizare a învățământului românesc, fiind în concordanță cu Programul de guvernare 2018-2020, capitolul E – Educație: 2023.(P)