Deputatul PSD Ștefan Mușoiu: „Guvernul Dăncilă a reușit să scadă prețul gazelor pentru 3 milioane de consumatori. Asta înseamnă bună guvernare”

FOTO MUSOIU

Deputatul PSD Ștefan Mușoiu crede că Viorica Dăncilă a demonstrat calități incontestabile de lider. În opinia sa, Dăncilă este singurul dintre candidații la președinția României care are ca preocupare principală bunăstarea oamenilor:

„Viorica Dăncilă a demonstrat ce înseamnă să guvernezi pentru oameni. Și vă dau ca exemplu unul dintre efectele OUG 114, care a plafonat prețurile la gaz și energie electrică. Ca urmare a deciziilor guvernului prețul gazelor va înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată, ca urmare a plafonării prețurilor de achiziție de la producători la 68 lei/MWh. Practic scade prețul la gaze pentru 3 milioane de clienți casnici, cu un consum anual mai mic de 280 MWh. Până în prezent, în pofida plafonării prețului de vânzare al producătorilor, prețul gazelor din facturile populației nu s-a modificat, pentru a permite recuperarea de către furnizori a unor pierderi din trecut, a unor costuri nerecunoscute sau amânate de către Autoritatea de Reglementare. Efectele Ordonanței nr. 114 se vor vedea în perioada următoare când ieftinirea prețurilor la gaze și la energia electrică vor conduce la scăderea inflației”.

Mușoiu acuză reprezentanții opoziției că intenționează să modifice OUG 114 ți astfel să blocheze aceste efecte ale actului normativ:

„Evident că toți cei care solicită abrogarea acestei OUG atentează de fapt la buzunarul oamenilor. Este clar că imediat ce vor fi eliminate plafoanele la gaz și energie electrică, prețurile acestora vor începe din nou crească și astfel vor genera efecte în lanț în întreaga economie dar și asupra veniturilor românilor”.

Deputatul PSD susține că decizia Vioricăi Dăncilă de a modifica legea offshore  demonstrează o înțelegere complexă a implicațiilor externe ale situației apărute în jurul exploatării zăcămintelor de gaz de la Marea Neagră dar și angajamentul total al guvernului pentru a încuraja investițiile străine în România:

“Modificările propuse nu aduc prejudicii şi nu lezează interesele economice ale României. Din contră, guvernul condus de Viorica Dăncilă intenționează să relaxeze fiscalitatea în domeniul pentru a creşte interesul investitorilor pentru noile perimetre petroliere scoase la licitaţie. Decizia de modificare a legii Offshore dovedește bunele intenții ale guvernului. Investițiile la Marea Neagră vor fi accelerate iar România va obţine  garanții din partea investitorilor pentru accelerarea acelor investiții care pot transforma țara noastră în hub energetic regional, cu toate avantajele economice ce ar decurge din asta. Modificarea propusă de doamna Dăncilă favorizează un mediu propice investițiilor iar concurența apărut pe piața energiei va avea ca efect direct scăderea prețurilor plătite de populație. Nu în ultimul rând România are șansa să devină cel mai important actor pe piața de gaze din regiune, care va putea dicta prețurile în viitor”.