Moțiunea de cenzură, demers coordonat cu succes de președintele Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a coordonat cu succes cel mai consistent demers comun al Opoziției din ultimii ani de zile…moțiunea de cenzură, într-una dintre cele mai complicate conjuncturi politice. Aceasta, susținută de 237 de parlamentari din 6 formațiuni politice diferite, inclusiv de parlamentari individuali din PSD, este rezultatul unei serioase mobilizări din partea PNL. Echipa de negociere condusă de Ludovic Orban a beneficiat de sprijinul liderilor grupurilor PNL și implicarea parlamentarilor liberali, care au făcut toate eforturile pentru a câștiga orice vot posibil în favoarea moțiunii.

70312806_2617546838297337_551426873993723904_o copy

PNL va continua demersurile pentru a asigura succesul moțiunii. Parlamentarul care nu votează moțiunea de cenzură, indiferent din ce partid face parte, săvârșește un act grav de sfidare a voinței cetățenilor. Mai mult decât atât, indiferent de ziua în care va fi programat votul, liberalii vor fi prezenți 100% la dezbatere și la vot. De asemenea, se vor continua discuțiile cu toți parlamentarii care ar putea susține această moțiune, până în ultimul minut dinaintea votului și suntem siguri că numărul de voturi pentru moțiune îl va depăși pe cel al semnăturilor.

PSD a făcut presiuni asupra semnatarilor moțiunii ca să îi convingă să nu o mai susțină. Au vrut sa convoace plenul pentru citirea moțiunii la 7 seara („noaptea ca hoții”). Au programat votul pe moțiune pentru sâmbătă. În cutumele activităţii parlamentare, nicio moţiune de cenzură nu s-a dezbătut și votat într-o zi nelucrătoare. Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale a PSD. Sfârșitul guvernării social-democrate este un fapt confirmat prin semnăturile de pe moțiune și care se va materializa la votul din plenul Parlamentului.

PSD nu mai are legitimitate și nici majoritate. Este o guvernare împotriva voinței poporului care vrea să rămână cu forța la putere și care nu vrea să se desprindă de robinetul de resurse. Abordarea pe care au avut-o în Parlament față de această moțiune se înscrie perfect în stilul lui Liviu Dragnea: abuz după abuz, jocuri de culise, tranzacții, încălcarea oricăror norme, șicane, orice pentru a rămâne lipiți de scaune.

 

„A fost reuniunea liderilor grupurilor parlamentare în comitetul liderilor, care au adoptat în unanimitate un program pe care noi l-am acceptat și anume acela ca moțiunea să fie citită astăzi, 3 octombrie, iar dezbaterea și votul moțiunii să fie într-o zi normală, ziua de joi, 10 octombrie a.c. Așteptăm consfințirea acestei decizii de la nivelul comitetului liderilor în Birourile permanente reunite, dar lucrul cel mai important care s-a demonstrat este faptul că opoziția are majoritate  în Parlament. De asemenea, s-a demonstrat clar că Guvernul Dăncilă este în minoritate în Parlament. Din nou s-a dovedit că Florin Iordache nu este altceva decât o cârpă de șters pe jos a lui Liviu Dragnea și că, în continuare, acționează la comenzile lui Liviu Dragnea. PSD n-a avut încredere să-l lase pe președintele Camerei Deputaților să conducă ședința, pe domnul Ciolacu, și l-a trimis pe soldatul japonez, care continuă să lupte pentru Dragnea în Parlamentul României, pe penibilul și dezastruosul Florin Iordache”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL.

 

În același context, acesta a mai spus că, în ciuda faptului că acesta a refuzat să supună la vot în conformitate cu regulamentul o propunere normală de modificare a programului de lucru privitor la moțiunea de cenzură, PNL le-a trântit programul de lucru și i-a pus în situația să înțeleagă că nu pot să își bată joc de democrație, că nu pot să-și bată joc de cetățenii români care așteaptă căderea acestui Guvern și că nu pot să calce în picioare Constituția, regulamentele Camerei și legilor.

 

„Este foarte important de știut faptul că au fost mobilizate, rapid,  șapte grupuri, că s-a pregătit o procedură de a combate abuzul pe care l-au comis în Birourile permanente reunite. Toate acestea în condițiile în care, repet, de exemplu, de la alte partide au fost delegații plecate la Bruxelles, în deplasări oficiale externe. Prin mobilizarea exemplară a tuturor grupurilor care susțin moțiunea de cenzură, ne-am probat majoritatea și ne vom proba majoritatea clară și la votul pe moțiunea de cenzură. Se speculează că, deși majoritatea presupune 233 de voturi am primit doar 194 de voturi, dar este o relativizare pe care o resping categoric. Să vă explic: noi avem 237 de semnături, pe lângă acestea, după evaluările noastre, mai putem obține minim 7 voturi suplimentare. Am convingerea că toți semnatarii și toți cei care vor să voteze moțiunea de cenzură, vor fi prezenți joia viitoare și vor vota pentru căderea acestui Guvern!, a mai spus Ludovic Orban.

 

PNL a bătut PSD-ul la vot, în condițiile în care PSD-ul a fost mobilizat. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o mizerie ordinară, marca PSD, care a fost dejucată prin unitatea și prin solidaritatea formațiunilor care susțin această moțiune de cenzură, care au probat clar, pentru prima dată, în Plenul Camerelor reunite, că opoziția are majoritate și că moțiunea de cenzură va trece.