Dan Barna – 10 proiecte pentru România. Proiectul pentru educație

În perioada interbelică, România a dat Europei cele mai numeroase personalități, iar acest lucru s-a întâmplat în primul rând pentru că oamenii de stat de atunci au înțeles că fără educație nu se poate. Nu putem face educație fără bani și nu vom putea deveni niciodată o națiune cu adevărat civilizată și prosperă fără educație.

Unul dintre motivele pentru care propun extinderea atribuțiilor Președintelui astfel încât acesta să aibă un cuvânt mult mai greu de spus în alcătuirea bugetului de stat este tocmai dorința de a asigura o finanțare corectă pentru învățământ. Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulți bani pentru Educație sau mecanisme prin care finanțarea per elev nu reduce disparitățile de acces și calitate a educației, nu să le adâncească, așa cum se întâmplă în prezent.

20.10.2019

Strategiile, dezbaterile, consultările, toate sunt binevenite și utile, dar atunci când avem în continuare școli fără curent electric sau fără grup sanitar, iar 400.000 de copii nu au călcat niciodată pragul școlii, educația devine o urgență națională. Educația din România are nevoie de mai mulți bani. Și de mai multă pricepere în administrarea lor. Iar astăzi, guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este educația pentru guvernarea curentă.

Creșterea nivelului de școlarizare ar avea un impact benefic și asupra veniturilor personale. Un an în plus de școală crește veniturile cu 8-9%, reduce riscul de a deveni șomer cu 8% și cel de apariție a unor probleme grave de sănătate cu 8,2%. Absolvenții de învățământ secundar superior câștigă cu 25% – 31% mai mult decât cei care au terminat ciclul primar și cel gimnazial. Câștigurile obținute de absolvenții de facultate le depășesc cu aproape 70% pe cele ale elevilor care renunță la școală după terminarea liceului.

A venit timpul să luăm școala din mâinile politrucilor și să o dăm pe  mâinile celor care țin cu adevărat la copii – părinții și profesorii. În ultimii 30 de ani am avut 20 miniștri ai Educației. Aproape un  ministru anual, fiecare cu idei noi și o viziune proprie despre cum să  arate sistemul de educație..

Nu mai vorbim despre inspectorate, primării, comisii și altele. Avem  un sistem de educație extrem de centralizat și politizat. Și care continuă să îi decepționeze pe profesori și pe părinți și să-și bată joc de viitorul copiilor.

Școala trebuie să răspundă nevoilor reale ale profesorilor și elevilor. Școala trebuie să-i pregătească pe copii pentru viitor nu pentru trecut. Fiecare copil este diferit, de asta și sistemul de educație trebuie să fie capabil să se adreseze fiecăruia. Propunerea pe care o va susține @Dan Barna în mandatul de președinte este transferul puterii de decizie de la inspectoratele școlare către nivelul școlii și schimbarea modului de funcționare a consiliilor de administrație astfel încât școlile să fie conduse mai aproape de copii și pentru interesele lor. Sistemul de educație trebuie să fie depolitizat și descentralizat.

Pliant A4 Program Barna_page-0002

Citește mai multe despre proiectul pentru educație pe https://www.danbarnapresedinte.ro/program_educatie

și votează #DanBarnaPresedinte pe 10 noiembrie!

Comandat de Partidul Uniunea Salvați România

Executat de Enciu Mihăiță PFA – portal: www.gazetadesudest.ro

Codul mandatarului financiar 31190011