Alegeri prezidențiale amicale. În turul 2 vom alege, din nou, răul cel mai mic

Deși nici de această dată n-a apelat la mijloacele sale specifice de adunat voturi, PSD a reușit să bată PNL în Ialomița. Cu o mobilizare mult sub capacitățile sale, mașinăria electorală a PSD a strâns cu peste 2% mai multe sufragii decât la alegerile europarlamentare. În termeni nominali asta se traduce în peste 1200 de voturi în plus..

Și PNL a înregistrat o creștere spectaculoasă, de peste 6%, ceea ce-i aduce 4616 voturi în plus față de alegerile europarlamentare.  La USR însă prăbușirea este dramatică. În numai cinci luni partidul alternativă pierdut 3945 de voturi. De la 14,67% USR-Plus a coborât la 11,11% . Dan Barna a fost devansat și de Mircea Diaconu, un candidat apărut de nicăieri și susținut de un o grupare de politicieni scăpătați, dezertați din PSD.

sursa foto- hotnews.ro

Prăbușirea USR este pusă de suporterii formațiunii pe seama candidaturii lui Theodor Paleologu, care este acuzat de (ha)barniști că i-ar fi „furat” voturi titanului fondurilor europene și al economiei sociale.  Este suficient însă să adunăm voturile candidatului PMP la voturile lui Barna ca să pricepem că, fie și luând în calcul ipoteza simplistă a barniștilor cum că alegătorii lui Paleologu le-ar fi votat candidatul, acesta s-ar fi clasat tot sub Dăncilă. Ipoteza este susținută de scorul dezastruos obținut de Barna în diaspora, în condițiile în care la alegerile europarlamentare, când USR n-a avut chip, diaspora a votat masiv în favoarea acestui partid.

Oricât ar vrea simpatizanții USR să arunce pisica înfrângerii în curtea altor partide, faptul că Barna a fost îngropat de propriile-i greșeli și de graba de a candida la prezidențiale având în spate un partid fără structuri în teritoriu este aproape evident. Cum la fel de evidentă este și ipoteza că scandalul Rise Project și modul în care Barna a reacționat la el au pus bomboana pe coliva unui candidat prea arogant ca să priceapă cum devine treaba cu încrederea electoratului.

Cocoțat prea ușor în vârful șurii, Barna a căzut de la înălțimea unei poziții câștigate pe baza unei conjuncturi irepetabile. Nu-i destul să porți tricouri cu mesaj și să faci circ în parlament ca să păstrezi un capital de încredere venit de nicăieri și clădit pe disperarea unui electorat abulic.  Mai trebuie și alte ingrediente pe care partidul lui Barna fie nu le are, fie nu le folosește.

Cât despre unchiul Klaus și victoria lui aparent zdrobitoare, trebuie spus că ea este umbrită de scorul neașteptat de mare obținut de PSD. Dăncilă nu există în ecuația asta. Ea este doar mătura pe care electoratul de stânga o votează indiferent dacă are coadă sau nu.  Deși mulți s-au grăbit să câte prohodul PSD, scorul neașteptat obținut de oamenii lui Bădălău și Ciolacu arată că socialiștii au oricând potențialul de a strica marșul triumfal al liberalilor. Chiar dacă harta e preponderent albastră, cu doar 10 județe roșii, PSD obține un procent care ar trebui să dea fiori la Palatul Victoria. Această stare de fapt pe care doar un politician de tip Orban o poate ignora ne arată că, pe fondul unei prezențe scăzute la vot, PSD se poate reinstala lejer la butoane în 2020, urma de cohortele de traseiști care acum au părăsit incinta în căutare de ciolane.

Prezența scăzută la vot, mai scăzută ca la europarlamentare, are o explicație. Și ea se regăsește în atitudinea de imbecil superior afișată de Iohannis. Ascuns după boscheții de la Cotroceni, președintele s-a construit ca un luptător anti-PSD. Sigur că nu-i tot una să înjuri pesedeul de după gard, dar să-i execuți ordinele sau să te iei la trântă cu el și să ajungi la suspendare, așa cum a făcut Traian Băsescu. Lupta pe care Iohannis susține că a purtat-o cu oamenii lui Dragnea a durat până la unu, unu’ și ceva, că de la două intra în vacanță.

Cu acest autoportret deformat în spate, Iohannis a refuzat lupta și s-a izolat în postere jalnice și mesaje patetic-imbecilizante, preferând să nu atace ca să nu ia gol. A tăcut la fel de tâmp cum a tăcut tot mandatul și a câștigat dreptul de a intra în prelungiri. Lisa de combativitate, lipsa unei lupte de idei, a condus la o prezență slabă la vot. Și, implicit, la un scor bun pentru Dăncilă și PSD.

Iohannis va câștiga bătălia doar pentru cu luptă cu un candidat detestabil susținut de un partid la fel de detestabil. Dar va fi o victorie jalnică, obținută pe baza votului negativ. Iohannis să complace în a fi răul mai mic de dragul a încă 5 ani de vacanță la Palatul Cotroceni. Este, până la urmă, ceea ce știam că este. Un individ anost, fără dimensiuni și fără orizont. Dar cu ambiții primitive de părea un lider, măcar unul de mic litraj care-l conduce pe Orban.

 Rezultatele alegerilor prezidențiale în Ialomița.

Vasilica Viorica Dăncilă: 30773 voturi, 32,71%

Klaus Werner Iohannis: 30225 voturi, 32,13%

Mircea Diaconu: 11034 voturi, 11,73%

Ilie Dan Barna: 10455 voturi, 11,11%

Theodor Paleologu: 3974 voturi, 4,22%

Ramona Ioana Bruynseels: 2865 voturi, 3,05%

Alexandru Cumpănașu: 1964 voturi, 2,09%

Viorel Cataramă: 600 voturi, 0,64%

Hunor Kelemen: 411 voturi, 0,44%

Bogdan Dragoș Aureliu Marian Stanoevici: 407 voturi, 0,43%

Sebastian-Constantin Popescu: 379 voturi, 0,40%

Cătălin Sorin Ivan: 348 voturi, 0,37%

John Ion Barbu: 329 voturi, 0,35%

Ninel Peia: 312 voturi, 0,33%