Spitalul din Slobozia hrănește pacienții cu 7 lei pe zi. CJ Ialomița alocă, în schimb, 3 milioane lei pentru biserici

În ședința de astăzi a Consiliului Județean Ialomița consilierii județeni  proiectul inițiat de președintele Victor Moraru, prin care se alocă 1,4 milioane de lei pentru renovarea a 10 biserici.

Astfel, incluzând și această sumă, sprijinul financiar total acordat de Consiliul Județean bisericilor din Ialomița s-a ridicat în acest an la valoarea de 3 milioane de lei. Generozitatea lui Moraru față de biserică nu are corespondent când este vorba despre hrana pacienților internați la Spitalul Județean de Urgență din Slobozia.

 

Cei aproximativ 1400 de pacienți care trec lunar prin saloanele spitalului sunt hrăniți cu fabuloasa supă de 7 lei/om/zi, sumă sub alocația minimă stabilită prin lege, care este de 10 lei/zi. Din acești bani pacienții primesc lături denumite impropriu hrană. Un pacient al spitalului a postat pe Facebook o imagine sugestivă cu hrana primită la spitalul din Slobozia.

mancare 3

 

Potrivit HG 429 din 2008, modificată în noiembrie 2018, alocația de hrană pentru un pacient din spitalele publice este de 10 lei pe zi. De sume mai mari beneficiază pacienții cu SIDA, hepatită, diabet sau TBC. Și lăuzele primesc bani mai mulți pentru hrană- 15 lei/zi.

hrana

Consiliul Județean Ialomița nu a alocat niciun șfanț pentru hrana bolnavilor

Deși de declară aproape de oameni, președintele Consiliului Județean Ialomița nu a alocat, în cei 3 ani de mandat, niciun leu pentru suplimentarea alocației de hrană a pacienților. ( La București, de exemplu, Consiliul General a alocat bani pentru suplimentarea cu 50% a alocației de hrană pentru pacienți.) Toate sumele alocate s-au îndreptat către achiziția de bunuri și servicii. Managerul spitalului, Mariana Iancu, a tocat acești bani pentru achiziții supraevaluate, făcute prin încredințare directă.

Un exemplu de nepăsare este faptul că spitalul toacă 60.000 de lei pentru reclamă și publicitate, bani care ar fi putut fi direcționați către hrana pacienților. În septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a spitalului, managera și președintele CJ Ialomița au organiza un chiolhan la o cârciumă de lux la care au participat toate vip-urile politice locale.

moraru masa

Managerul n-a dorit să facă publice cheltuielile ocazionate de acest eveniment, mulțumindu-se să precizeze că banii sunt din sponsorizări. Cu toate aceste în bugetul spitalului aprobat de consilierii județeni nu apar niciun fel de venituri din sponsorizări.

Pentru anul 2019 alocația de hrană pentru personalul medical este de 2,6 milioane de lei, în vreme ce pentru hrana pacienților sunt alocate doar 605.000 lei. Peste 70% din veniturile spitalului județean sunt utilizate pentru plata personalului.