Primăria Slobozia a restituit peste două milioane de euro pentru groapa lui Stoica

Mai 2016. Candidații Victor Moraru (Consiliul Județean) și Adrian Mocioniu (Primăria Slobozia) anunțau cu surle și trâmbițe că parcarea subterană din Slobozia, zisă și ”groapa lui Stoica” după numele inițiatorului, va fi finalizată cu bani europeni. N-a fost altceva decât o minciună de campanie rostită cu zâmbetul pe buze de către cei doi pesediști.

Clipul de campanie electorală al primarului Mocioniu în care anunța că parcarea va fi finalizată cu bani europeni.(sursa- Ialomita tv/ YouTube)

Trei ani și jumătate mai târziu, Primăria Slobozia a achitat cele două milioane de euro (9,1 milioane de lei) în contul investiției ratate. Mai mult, pentru finalizarea obiectivului, Primăria Slobozia a contractat un credit de trezorerie în valoare de 24, 5 milioane de lei (aproximativ 5,4 milioane de euro) pentru continuarea lucrărilor.

Ministerul Dezvoltării a solicitat restituirea celor două milioane de euro. Primăria Slobozia a negociat o soluție de rambursare și a convenit cu ministerul să se ajungă în instanță pentru rezilierea contractului și obținerea unui titlu executoriu. Sub amenințarea blocării accesului la proiecte finanțate din bugetul UE, primăria a plătit debitul.

Caruselul proceselor

Deși procesul se află pe rol, Primăria Slobozia a achita suma integral, adică 9,1 milioane de lei. Suma a fost transferată din contul de credit de la Trezoreria Slobozia. Operațiunea ridică niște probleme de legalitate în contextul în care acel credit avea o destinație precisă, și anume finalizarea lucrărilor și nu plata unor restanțe. În plus, Ministerul Dezvoltării solicită penalități de 600.000 de lei de care Primăria Slobozia speră să scape sub pretextul că a achitat debitul principal.

Nici relația dintre Primăria Slobozia și constructorul ACM 4 nu este tocmai clară. Societatea a obținut în instanță plata unor facturi restante în valoare de 1,1 milioane lei și este în litigiu cu o altă sumă de circa 200.000 de lei pe care o pretinde de la Primăria Slobozia. La rândul său primăria a intentat o acțiune judecătorească împotriva constructorului, căruia îi impută contravaloarea unor echipamente furate din șantier. Cazul a ajuns și în atenția organelor de cercetare penală.

 Prejudicii de circa 1,5 milioane de euro evaporate din rapoarte

O inspecție de audit a Camerei de Conturi Ialomița care a avut pe agendă verificarea modului în care s-au derulat investițiile Primăriei Slobozia a constat un prejudiciu de 1,5 milioane de euro la parcarea subterană. Informația nu a fost confirmată oficial, dar primarul Adrian Mocioniu a confirmat că există probleme de legalitate în ceea ce privește garanția de bună execuție și facturarea penalizărilor de întârziere că către primărie. La redactarea raportului de audit abaterea documentată a dispărut subit. Nici până la această dată oficialii Camerei de Conturi nu au oferit explicații.