Unirea Slobozia trebuie să restituie primăriei un milion de euro!

În mandatul fostului primar Alexandru Stoica, Primăria Slobozia a finanțat nelegal clubul de fotbal Unirea Slobozia cu un milion de euro. Tribunalul Ialomița a respins acțiunea clubului de fotbal, care solicitase să nu mai plătească această sumă. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București.

Unirea Slobozia, proiect ratat marca Stoica

Un control al Camerei de Conturi Ialomița a scos la iveală faptul că, în perioada 2012-2014 clubul de fotbal Unirea Slobozia a fost finanțat ilegal de către consiliul local. Plățile către echipa de fotbal s-au făcut în baza unui acord de asociere între CL Slobozia și AFC Unirea 04 Slobozia.

În baza acestui acord aprobat prin hotărârea consiliului local numărul 79/31.05.2009, din bugetul Primăriei Slobozia au plecat către echipa de fotbal 5, 7 milioane de lei, bani utilizați cu preponderență în achitarea salariilor fotbaliștilor și ale echipei tehnice.

Camera de Conturi constată că echpa de fotbal a fost finanțată ilegal, exclusiv de la bugetul local.

Au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în afara acțiunilor sportive în sumă de 96.619 lei, sumă ce include finanțarea călătoriilor dus-întors ale sportivilor și antrenorilor spre localitățile de domiciliu. Salariile fotbaliștilor au fost plătite nelegal din fonduri publice, plafoanele stabilite prin lege fiind depășite de 7-8 ori.

Mai exact spus, AFC putea plăti din banii alocați de la buget, conform HG 1447/2007 o indemnizație de până la 80% din indemnizația sportivă de lot național. Valoarea găuroiului creat în perioada 2012-2014 este de 2,9 milioane de lei! Aceeași situație se înregistrează și în cazul primelor plătite jucătorilor pentru meciurile câștigate, plățile nelegale ridicându-se la suma de 580.000 de lei.

În anul 2015 fostul primar Alexandru Stoica a contestat raportul de audit al Camerei de Conturi. Contestația a fost respinsă. Actualul primar Adrian Mocioniu, mare iubitor de fotbal, n-a mișcat un deget pentru recuperarea prejudiciului. El a continuat finanțarea echipei de fotbal până când, ajuns la limită, bugetul local n-a mai putut suporta plățile către fotbaliști. Echipa a trecut sub patronajul Consiliului Județean, care finanțează în prezent activitatea.

Contestație sau tragere de timp?

Întrucât nepunerea în aplicare a deciziilor Camerei de Conturi este infracțiune, primarul Mocioniu și conducerea AFC Unirea 04 Slobozia au găsit o metodă jalnică de a trage de timp. Asociația a formulat o contestație la Tribunalul Ialomița, în baza legii Legii 78/2018, prin care salariații plătiți din fonduri publice sunt exonerați de plata unor drepturi salariale calculate eronat.

Demarat în octombrie 2018, procesul s-a finalizat după un an. La data de 10 octombrie 2019, Tribunalul a respins cererea AFC Unirea Slobozia. O lună mai târziu cauza a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel București care va da o decizie definitivă în acest caz.

În prezent echipa este finanțată de Consiliul Județean Ialomița, Pentru perioada 2019-2020 bugetul alocat echipei este de 3,4 milioane de lei. Dacă LA Curtea de Apel se va menține decizia Tribunalului Ialomița, AFC Unirea Slobozia va trebui să plătească peste un milion de euro Primăriei Slobozia.