O firmă austriacă spală lenjeria spitalului Slobozia pentru 3,1 milioane de lei

Spitalul Județean de Urgență Slobozia cheltuie 3,1 milioane de lei pentru servicii de spălătorie în baza unui acord cadru încheiat în decembrie 2017.

Acordul cadru pentru furnizarea serviciilor de spălătorie s-a încheiat la data de 15 decembrie 2017 pentru o perioadă de trei ani. Valoarea acestui acord este de 3,1 milioane de lei, iar furnizorul de servicii selectat este SC Salesianer Miettex SRL București. Compania este deținută în proporție de 100% de firma austriacă  Salesianer -Miettex GMBH.

Contractul subsecvent încheiat în august în baza acordului cadru
Licitație sau încredințare pe șest?

Deși în centralizatorul contractelor de achiziții publice făcute de spital în anul 2017 se menționează că acest acord cadru a făcut obiectul unei licitații deschise, în sistemul electronic de achiziții publice nu se regăsesc dovezi ale acestei licitații. Mai mult, într-un document anonim atribuit unor salariați din spital se face precizarea că externalizarea serviciului de spălătorie s-a făcut fără respectarea procedurilor legale, prin încredințare directă.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) recomandă ca procedura acordului cadru să fie folosită în condițiile nu se cunosc exact cantitățile de bunuri/servicii ce vor fi achiziționate. În cazul de față autoritatea contractantă putea estima cu precizie volumul lenjeriei care urma să fie spălată pe baza numărului mediu de internări lunare.

 În condițiile în care acordul cadru pentru servicii de spălătorie/curățătorie nu aduce niciun fel de economii pentru bugetul spitalului, decizia managerului de a utiliza acest instrument este cu atât mai curioasă.

Contract subsecvent de 100.000 de euro pentru cinci luni

Ultimul contract subsecvent încheiat în baza acordului cadru are o durată de cinci luni. El a fost încheiat pentru perioada 1.08 – 31.12.2019 și are o valoare de 470.169 lei cu TVA. Pentru acești bani compania austriacă se oblige să spele 90 de tone de lenjerie (circa 18 tone de lenjerie lunar) la un preț de 4,39 lei/kilogram, fără TVA.

Valoarea rezultată este peste prețul mediu de piață, care nu depășește 3,5 lei cu TVA, așa cum rezultă din consultarea ofertelor din sistemul electronic de achiziții publice. Prețul majorat rezultă din faptul că operatorul economic prestează serviciul la București, la prețul prestației adăugând-se costuri semnificative cu transportul. Frecvența de schimbare a lenjeriei este o dată la trei zile. Nu este greu de calculat cât de „eficient” este acest contract.

Ce spală firma austriacă?

Mai mulți salariați ai spitalului susțin că cantitate de lenjerie spălată de austrieci este cam jumătate din necesarul lunar. Afirmația este făcută într-un document în care sunt semnalate mai multe nereguli din activitatea managerului:

„Ceea ce se spală prin firma respectivă este cam jumătate din necesarul lunar. Pentru cealaltă jumătate, Mariana Iancu a mers pe secții și a a amenințat infirmierele și îngrijitoarele ca să schimbe lenjeria de două ori pe săptămână. Altfel o să le pună pe ele să le ia acasă și să le spele, asta pentru a se spăla cît mai puțin cu bani cât mai mulți”.

Afirmații dintr-un document al unui grup de salariați anonimi

Autorii anonimi ai acestui text susțin că ar exista o legătură între ginerele managerului și această firmă. Potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului, administratorii firmei sunt Victor Constantin Ioane, Chioreanu Iuliu Adrian și Markus Kuhbock  .

Nu știm cât adevăr este în afirmațiile scrise în materialul citat. Dar este foarte clar că o anchetă administrativă a unui organism independent (o comisie formată din consilieri județeni) ar putea scoate la iveală adevărul. Salariații pe care i-am chestionat se feresc să vorbească de frică, fiind amenințați cu desfacerea contractelor de muncă.

Nu cu mult timp în urmă un grup de salariați și-a asumat o petiție către Ministerul Sănătății. Ministra Sorina Pintea a mușamalizat grosolan afacerea, trimițând documentul conducerii CJ Ialomița. Adică domnului Victor Moraru, cel care ține cu dinții de managerul Marian Iancu deși conducerea PSD Ialomița nu o consideră o persoană competentă. Așa zisul control al lui Moraru s-a concretizat în colectarea de declarații de la susținătorii Marianei Iancu. Aceștia au negat informațiile iar cazul a fost închis.