Monopol pe pâinea pacienților la spitalul din Slobozia

În 3 ani de mandat, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu, a inițiat 7591 de contracte de achiziții directe și a organizat doar 58 de licitații. Spitalul Județean de Urgență Slobozia a cheltuit peste 11 milioane de euro pentru achiziții publice. Numai pentru alimente au fost alocați 576.879 de lei, bani încasați în proporție de peste 90% de un singur comerciant.

Din această sumă partea leului a revenit unui magazin din Amara operat de firma Sym Agro SRL, care a încasat de la spital 441.883 de lei. Firma deține monopol pe aprovizionarea cu pâine și legume pentru pacienți.

Prăvălia lui Onel

este una frecventată intens de instituțiile publice din Ialomița. Firma se numește Sym Agro Impex SRL și are ca obiect de activitate comerțul cu diverse produse. Ion Onel, acționarul majoritar al Sym Agro, a fost candidat PMP la alegerile parțiale din Amara organizate în iunie 2017. Ulterior el a demisionat din PMP și s-a înscris în PSD, fiind un apropiat al președintelui CJ ialomița, Victor Moraru.

Președintele CJ Ialomița, Victor Moraru, într-o vizită la cârciuma lui Onel (sursa foto- facebook/ Ion Onel)

În perioada octombrie 2016 – decembrie 2019 prăvălia lui Onel a beneficiat de 565 de contracte de achiziții publice încheiate cu spitalul din Slobozia. Valoarea acestor contracte atribuite fără licitație de managerul spitalului, Mariana Iancu, este de 448.883 de lei, adică peste 90.000 de euro(sursa – hartabanilorpublici.ro).  În baza acestor contracte Sym Agro a vândut către spital produse alimentare, în special legume și pâine.

Sym Agro a primit 565 de contracte publice fără licitații de la spitalul Slobozia

Nu numai spitalul din Slobozia s-a aprovizionat de la prăvălia lui Oanel. Mai multe școli și cantina socială a primăriei Slobozia s-au numărat printre clienții firmei Sym Agro. Nefiind producător, Onel vinde la prețuri binișor umflate iar instituțiile publice nu au nimic împotrivă.   

Pâinea spitalului, la preț dospit

Ultima achiziție făcută de spitalul din Slobozia de la prăvălia lui Onel a avut loc la data de 16 decembrie 2019. Au fost achiziționate 8000 de franzele albe de 300 grame/bucată la un preț de 0,93 lei fără TVA, valoarea totală a contractului fiind de. Prețul cu TVA al produsului  este de 1,01 lei/bucată. În rețeaua Lidl, spre exemplu, prețul unei franzele la raft este de 0,99 lei cu TVA inclusă.

Este logic că prețul oferit de un comerciant intermediar este mai mare decât cel al unui producător. În locul unui acord cadru cu un producător care să garanteze prețuri mai mici s-a preferat încheierea unor contracte încredințate fără licitație cu o firmă a unui flăcău din PSD. Nu este singurul produs cu preț umflat oferit spitalului de prăvălia lui Onel.

Produsul “Oțet Regal” ambalat la sticlă de un litru a fost achiziționat  la prețul de 3,21 lei/ sticlă fără TVA. Pe rafturile de la Carrefour acest produs se vinde cu 3 lei pe sticlă, TVA inclusă.   

La data de 16 decembrie 2019, spitalul a încheiat cu Sym Agro un contract în valoare de 14.159 de lei pentru achiziționarea unor cantități de legume. Prețurile la care s-au cumpărat produsele sunt sensibil mai mari decât cele oferite de producători sau chiar de hypermarket-uri. Pentru mere spitalul a acceptat oferta de 3,5 lei în vreme ce pe piață acest produs poate fi cumpărat și cu 1,5 lei/kg. Morcovii au fost achiziționați cu 3,04 lei. Pe piață prețul este de 2,29 lei/kg. Sunt doar câteva exemple care ilustrează risipa incredibilă de fonduri publice în favoarea unei firme cu proptele politice.