Județul în care școlile au toaleta în curte investește în terenuri de sport

Imaginile scandaloase difuzate de televiziunile de știri, care arătau starea jalnică a grupurilor sanitare de la școlile și grădinițele din Axintele și Sălcioara au și o explicație. În ultimii trei ani Consiliul Județean Ialomița a investit 1,6 milioane de lei în șase terenuri de sport în diferite comune din județ.  În perioada 2019-2020 3,4 milioane de lei merg către echipa de fotbal de liga a -3-a Unirea Slobozia. Cu acești bani, peste un milion de euro, toaletele școlilor din comunele județului ar fi arătat altfel.

Primarii, traseiști pe axa PSD-PNL

Scandalul și emoția declanșate de imaginile difuzate de televiziuni se vor șterge din memoria colectivă în câteva zile. Iar elevii vor rămâne în aceleași clase mizerabile, vor merge desculți pe parchetul laminat să nu-l strice și vor folosi grupurile sanitare infecte cu speranța că nu vor cădea în ele. Iar asta se întâmplă pentru că oamenii votează pentru mici și bere primari cu inteligență și moralitate discutabile, incapabili să priceapă care este datoria lor și pentru ce sunt plătiți de contribuabili.  Este suficient să ne uităm la cei doi primari descoperiți cu pantalonii-n vine de doamna ministresă ca să înțelegem de ce lucrurile arată cum arată.

Grigore Tudor, primarul comunei Axintele, este în funcție de 11 ani. Este membru PSD doar formal. Liderii partidului spun că a fost exclus. Mai exact, după modelul Mocioniu, i-a fost retras sprijinul politic. Decizia ar fi venit de la fostul președinte Marian Neacșu, după ce primarul s-a răsculat împotriva lui Moraru , pe motiv că nu primește nimic de la județ și guvernul îi confiscă excedentul bugetar. Gurile rele din PSD susțin că omul ar fi cu un picior în PNL, iar asta n-ar trebui să mire pe nimeni. Paraziții migrează acolo unde găsesc gazde primitoare, care le permit să sugă nutrient. În 11 ani n-a reușit să construiască două cabine de veceu în incinta grădiniței. Asta deși a încasat 89.000 de lei de la Ministerul Educației anul trecut, fix pentru acest lucru. A ridicat o magherniță din PAL în curtea grădiniței, iar copiii înoată în noroi până la ea. În 2017, Grigore Tudor a fost cercetat de DNA, care l-a acuzat că ciuntit 100 de hectare din islazul comunal pe care i le-a dat fiului său. Și i-a dat și o adeverință pentru ca odrasla să umfle 32.000 de euro subvenții de la UE. Despre dosar nu se mai știe nimic. Probabil că va rămâne în funcție și după alegerile din acest an.

Ministresa se minunează în fața toaletei minune de la Axintele (sursa foto- hotnews.ro)

Gabriel Stoica, primarul comunei Sălcioara, este în funcție de 4 ani. În aprilie 2016 a fost exclus din consiliul local după ce PNL i-a retras sprijinul politic. Tot atunci și-a pierdut și funcția. Câteva luni mai târziu a candidat din partea PSD pentru funcția de primar. În iunie 2018 a rămas fără consiliul local după ce consilierii locali PNL l-au susținut în lupta pentru funcția de viceprimar, pe care a dat-o cu gașca lui Vasile Ilie, zis Chiștoc, din PSD. Liberalii și-au dat demisia și, de un an și jumătate, primăria Sălcioara este condusă prin dispoziții ale primarului. După așa ispravă primarul a șters-o în concediu în Grecia, în vreme ce contribuabililor nu avea cine să le rezolve hârtiile. La Sălcioara toaleta grădiniței arată ca în imaginea de mai jos. Iar fumul toxic din clasele încălzite cu lemne este un mister pentru primar. Atât îl duce capul să spună.

Toaletă ca la mama acasă. Ca la mama primarului Stoica ot Săcioara!(sursa foto- hotnews.ro)
Moraru trage la poartă cu milioane de euro!
Moraru trage la poartă iar primarul se facă că apără- (sursa foto – realitatea -ialomiteana.blogspot.ro)

În tot acest dezastru care dăinuie de 30 de ani, la Consiliul Județean se pune mare preț pe sport, de exemplu. Patronul spiritual al fotbalului Ialomița este nimeni altul decât președintele Victor Moraru. Campionul fondurilor europene se joacă de-a programele de finanțare cu primăreii care-l privesc ca pe Messi(a) al finanțărilor.

Omul a inventat un vehicul investițional denumit ADI Ialomița, unde s-a pus în capul trebii și, ca un președinte de treabă mare, a purces la dezvoltarea județului după o rețetă patentată în comuna Amara. Anual, din bugetul județului pleacă peste un milion de euro către acest vehicul tip CAP. De aici banii iau calea unor proiecte care numai de interes județean nu sunt, alocarea făcându-se pe bază de ghid de finanțare, așa cum a văzut el la UE. Un inventar sumar ne arată că peste 1,6 milioane de lei au fost investiți în terenuri de fotbal amplasate în șase comune din județ: Coșereni, Jilavele, Bordușani, Armășești, Traian și Sudiți. Câte toalete civilizate s-ar fi făcut cu acești bani? Dacă construcțiile ar fi fost făcute de constructorul PSD Ionuț Răileanu, care a reuși să cheltuie 220.000 de lei pentru o banală cabină la Ograda, Moraru ar fi inaugurat cu fast și poze vreo 6,4 toalete. Din păcate, în mandatul său de președinte a mai încăput doar o toaletă pentru școala din Mărculești. Iar pe cea de la Ograda a inaugurat-o de două ori, ca să se fixeze bine în mintea contribuabilului cine a dat banii.

Gândirea profundă a președintelui Moraru în legătură cu grupurile sanitare ne dă însă mari speranțe pentru deceniul următor. Prezent la inaugurarea closetului de la Ograda, marele om politic a declarat:

Toaleta de la Ograda pare o investiție mică dar este importantă și are efect asupra copiilor pentru că de la grădiniță trebuie să-i obișnuim pe copii cu aceste condiții. Eu cred că prin aceste condiții pe care noi încercăm să le asigurăm, cetățenii din Ialomița nu mai au motive să plece din punctul de vedere al infrastructurii.”

Victor Moraru, la a doua inaugurare a wc-ului de la școala din Ograda, 2019, toamna!

 Din păcate raportul dintre banii alocați sportului și cei alocați toaletelor este profund dezechilibrat în ciuda convingerilor domnului președinte expuse extrem de clar în declarația citată mai sus. Numai pentru susținerea echipei de fotbal de liga a 3-a Unirea Slobozia, Moraru a rezervat din bugetul CJ Ialomița 3,4 milioane de lei. La tarifele firmelor lui Răileanu asta înseamnă alte 15 toalete care nu s-au mai construit. Adică alte sute de copii care merg în curțile școlilor sau în boscheți.  Să tragem apa peste această clasă politică și să sperăm că alegerile de anul acesta ne vor aduce niște politicieni cu scaun ceva mai tare la cap.