Ialomița pierde 1,2 milioane de euro pe mâna unui directorului OCPI numit de PNL

 În luna decembrie județul Ialomița a pierdut banii alocați de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară alocați pentru Programul Național de Cadastru și Carte Funciară , program ce presupune finanțarea întocmirii cărților funciare pentru proprietarii de terenuri.

Fostul director OCPI Ialomița ( în dreapta), la inaugurarea sediului instituției de la Fetești.

Potrivit unui comunicat de presă al PSD Ialomița, noul director al OCPI Ialomița, liberalul Tănase Mihalcea, a uitat să informeze primăriile din județ despre oportunitatea de a accesa acești bani. Cum suma de 1,2 milioane de euro nu a fost alocată prin contracte cu primăriile de către OCPI, banii au fost retrași la sfârșitul anului 2019.  Potrivit comunicatului de presă al PSD, cu această sumă s-ar fi reușit întocmirea cărților funciare pentru aproximativ 30% din comunele județului:

“În luna decembrie, ANCPI a alocat către OCPI Ialomiţa suma de 1.200.000 de euro în vederea continuării programului, pentru facilitarea încheierii de noi contracte de finanţare a UAT-urilor care solicitaseră fonduri pe parcursul anului trecut. Condiția de accesare a acestor fonduri a fost ca respectivele contracte de finanţare să fie încheiate până la 31 decembrie. Însă, OCPI Ialomiţa nu a înştiinţat primăriile în acest sens şi nu a încheiat nici un contract de finanţare a lucrărilor specifice, ajungându-se astfel în situaţia ca fondurile respective să fie pierdute. Sub conducerea directorului Tănase Mihalcea, OCPI Ialomiţa a reuşit o „performanţă” greu de egalat, fiind singurul judeţ din ţară care nu a reuşit să încheie nici un contract de finanţare a unităţilor administrativ-teritoriale în vederea continuării Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. De menţionat faptul că finanţările din fonduri provenite de la ANCPI se alocă în mod etapizat, OCPI Ialomiţa ratând complet etapa care ar fi trebuit demarată în luna decembrie.”

Comunicat presă PSD Ialomița

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a demarat în anul 2017. În Ialomița a fost repartizată suma de 2,3 milioane de euro, bani care au permis deschiderea a 80.000 de cărți funciare gratuite pentru proprietarii de terenuri. Lucrările de cadastrare prevăzute a se finaliza în perioada 2020-2021 totalizează circa 60% din totalul teritoriului județului.

Fostul director al OCPI Ialomița, Marius Ștef, a fost schimbat din funcție după ce PNL a preluat guvernarea. Inițiativa i-a aparținut președintelui PNL Ialomița, deputatul Tinel Gheorghe, care l-a susținut pe Tănase Mihalcea pentru funcția de director.

Deputatul Tinel Gheorghe contraatacă: A fost un sabotaj din interior. Banii vor fi realocați anul acesta

În replică la comunicatul de presă al PSD, deputatul Tinel Gheorghe susține că banii s-au pierdut din cauza unor funcționari din instituție care aveau atribuții să facă demersurile respective. El spune că funcționarii care se fac vinovați vor fi sancționați. Legat de noul director Mihalcea, președintele PNL susține că acesta s-a știut că trebuie încheiate contracte cu UAT-urile pentru că a revenit pe funcție doar pe data de 7 decembrie.

Tinel spune că Mihalcea a fost atenționat  de conducerea ANCPI la numirea în funcție cu privire la o firmă care a încheiat peste 50% din contractele pentru întocmirea cărților funciare. Deputatul PNL crede că sunt suspiciuni mari cu privire la această firmă, pe care n-a nominalizat-o. El a dat asigurări că banii pierduți în decembrie vor fi realocați în acest an.