Dragoș Soare (PNL) va ataca în instanță autorizația de construire a depozitului de deșeuri periculoase de la Slobozia

Candidatul PNL pentru Primăria Slobozia, Dragoș Soare, a anunțat azi că va cere instanței de contencios administrativ să anuleze autorizația de construire pentru a doua celulă de deșeuri periculoase din cadrul depozitului zonal operat de SC Vivani Salubritate SA.

Dragoș Soare, candidatul PNL pentru Primăria Slobozia

Soare invocă lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și a unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care să arate coeficientul de utilizare a terenului în zonă și limitele pe care urmează a se amplasa noua celulă. El spune că decizia primarului Adrian Mocioniu de a emite autorizația de construire este ilegală și încalcă prevederile Legii 50/1991 privind regimul construcțiilor, dar și Legea 350/1991 privind urbanismul:

Eu cred că decizia domnului primar de a emite autorizația de construire fără a solicita operatorului economic întocmirea unei lucrări de urbanism (PUZ, PUG) care să explice detaliile viitoarei amenajări este ilegală. Am văzut un document explicativ denumit pompos <<Raportul arhitectului șef>> . Documentul prin care compartimentul de urbanism se spală pe mâini de obligațiile legale conține o opinie a unui domn urbanist, conform căreia nu este necesar PUG, cerut inițial de primărie cu ocazia prelungirii valabilității certificatului de urbanism, pe motiv că lucrările se fac în aceeași incintă și nu se modifică indicii urbanistici ai zonei.

Experții consultați de mine spun că se majorează coeficientul de utilizare a terenului, iar zona de PUG trebuie detaliată prin includerea extinderii. În Legea 50 din 1991 sunt enumerate situațiile în care o autorizație de construire se poate elibera fără întocmirea unei lucrări de urbanism. Proiectul despre care vorbim nu se încadrează la aceste excepții. În plus, în Legea 350 privind urbanismul, la articolul 47 aliniatul 3 litera d, regăsim zona de servicii printre zonele în care proiectele de extindere se fac doar în baza unui PUZ/PUD.

De altfel, dl Mocioniu a recunoscut public că prima celulă a depozitului de deșeuri a fost construită în baza unei autorizații de construire emise de Consiliul Județean și că PUZ-ul care ar fi trebuit să fie prezentat de Vivani nu se regăsește în arhive. Cu atât mai mult domnul primar avea obligația să solicite PUZ din moment ce știa că nu există lucrare de urbanism în zonă. APM Ialomița a solicitat primăriei PUZ primind același răspuns halucinant din partea domnului primar. Eu cred că s-a încercat de fapt evitarea unui vot în Consiliul Local Slobozia pentru aprobarea lucrărilor de urbanism în zonă. Vom vedea ce spune instanța.

Soare spune că în zona respectivă trebuie intervenit de urgență pentru că se acumulează o cantitate prea mare de deșeuri, iar terenul agricol din vecinătate ar putea fi compromis:

Un primar responsabil ar intervenit asupra Planului Urbanistic General și, în baza unor studii de specialitate, ar fi limitate dezvoltarea în zonă a depozitării de deșeuri de orice fel. Din datele mele pe circa 16 hectare s-a autorizat depozitarea a 1,6 milioane de metri cubi de deșeuri nepericuloase și a circa 350.000 de tone de deșeuri periculoase. Este mult prea mult. Nu putem să permitem o asemenea dezvoltare în zonă. Trebuie revizuit urgent și Regulamentul de Urbanism care datează din 1996 și este complet depășit. Aceasta va una dintre prioritățile mandatului meu dacă voi câștiga alegerile.