Alexandru Potor, candidat PSD pentru Primăria Slobozia: „Este extrem de important să nu mai facem experimente”

PSD și-a anunțat candidatul pentru funcția de primar al municipiului Slobozia. Așa cum era de așteptat, a fost nominalizat Alexandru Potor, fost secretar de stat în guvernul Dăncilă. În cadrul conferinței de presă Potor a anunțat că își dorește o campanie electorală decentă, bazată pe dezbateri. Discursul coerent și ideile exprimate reprezintă noutate absolută pentru un candidat PSD.

Alexandru Potor are susținerea tandemului Pavel-Țintă
Un proiect pentru 8 sau 12 ani

Fostul secretar de stat a declarat că are capacitatea de a aduce în fața locuitorilor Sloboziei un proiect de dezvoltare care să acopere o perioadă cuprinsă între 8 și 12 ani. Proiectul a fost creionat în cadrul dezbaterilor interne dintre cel mai bine plasați candidați ai PSD, Alexandru Potor și Marius Ștef:

E o onoare să fiu astăzi aici și este o onoare să fiu desemnat candidat al PSD pentru Primăria Slobozia. Sunt absolut conștient că urmează o perioadă grea. Cu toții avem plusuri și minusuri. Eu consider că pot aduce în fața cetățenilor din municipiul Slobozia un proiect de administrație publică care cu adevărat să reprezinte pentru următorii patru ani, și, de ce, pentru următorii 8 sau 12 ani, o soluție de dezvoltare.

Noi am avut dezbateri între potențialii candidați să vedem care sunt ideile de dezvoltare, proiectele de campanie pe care le vom aduce în fața cetățenilor. Chiar în această sală am avut o dezbatere intensă în fața colegilor din organizația municipală împreună cu colegul Marius Ștef. Am avut și atunci prilejul de a răspunde unor întrebări, legate de viziunea de dezvoltare și despre proiectele pe care le propunem.

Astăzi lucrurile s-au concretizat și sunt, oficial, candidat al PSD pentru Primăria Slobozia. Nu astăzi vom lansa acest proiect al nostru pentru că vom aștepta puțin până în apropierea alegerilor dar câteva principii o să le expun și acum. Bani există. Depinde de noi să îi atragem și să-i punem la treabă“.

Experiența administrativă și de management, atuurile lui Potor
Potor, fost președinte FNGAL România

Potor afirmă răspicat că Slobozia nu mai are resurse să treacă prin experimente de investiții soldate cu pagube imense în buget. Indirect, candidatul PSD critică practicile predecesorilor săi din partid care au îngropat municipiul în datorii. El afirmă răspicat că vremea experimentelor a trecut și că dezvoltarea orașului se va baza doar pe proiecte viabile finanțate din surse externe:

Este extrem de important să nu mai facem experimente. Și mă refer la două lucruri. Ar fi o greșeală să alegem pentru această funcție o persoană fără experiență administrativă pentru că ar trebui să așteptăm o perioadă destul de lungă astfel încât cel care va veni să se rodeze și să prindă toate detaliile administrației publice. Eu consider că am suficientă experiență în administrație pe care am dobândit-o la un nivel ridicat și sunt gata să pun această experiență la dispoziția cetățenilor Sloboziei. Acesta este un prim concept pe care îl urmărim.

Pe de altă parte, am analizat cu toții structura bugetului Sloboziei și am constatat că resursele de finanțare nu sunt foarte generoase. Prin urma va trebui să ne bazăm mult pe proiecte cu finanțare europeană. Al doilea criteriu pe care un candidat trebuie să-l îndeplinească, și eu cred că mă calific în acest sens, este să fie un bun manager și să aibă o experiență extinsă în administrarea proiectelor cu finanțare europeană. Timpul este scurt, perioada de implementare a proiectelor cu finanțare europeană este până în 2023.

Dacă primarul nu are această capacitate, nu are expertiza tehnică să conducă împreună cu echipa de la primărie implementarea acestor proiecte,  riscăm ca acestea să devină o piatră de gâtul administrației și să ducă bugetul local și mai mult în faliment și să creeze un risc inacceptabil pentru comunitate.

Aceste două chestiuni legate de experiența administrativă și experiența în administrarea finanțărilor europene consider că le bifez cu succes, Acestea sunt principiile pe care vreau să le implementez în mandatul pe care sper să-l obțin cu sprijinul cetățenilor. Mă aștept să avem o campanie decentă. Majoritatea celor aliniați la start sunt oameni tineri. Mi-aș dori foarte mult să avem o campanie în care să putem învăța unii de la alții și, în final, în urma dezbaterilor dintre candidați să rezulte un proiect de administrare care să valorifice anii 2020-2024 în favoarea cetățenilor.