Atac chimic pe bază de Aldezin la blocurile din Slobozia. La Craiova DSP a oprit utilizarea acestui dezinfectant!

Aflat într-o continuă campanie electorală cu ocazia epidemiei de COVID 19, primarul Adrian Mocioniu a anunțat cu entuziasm o mega operațiune de dezinfecție pe scările de bloc din Slobozia. Numai că, deformație profesională probabil, veterinarul Mocioniu a utilizat un dezinfectat de uz veterinar toxic pentru oameni și cu efecte adverse asupra mediului.

Mocioniu împarte și ajutoare, nu numai Aldezin

Produsul utilizat de Mocioniu este Aldezin, un dezinfectat produs de Institutul Pasteur și utilizat pe scară largă în combaterea virusului pestei porcine africane. Inițial, același Mocioniu a fost la un pas să achiziționeze 150 de litri de peroxid de hidrogen (apă oxigenată) pentru același scop. După ce informația a fost difuzată la Radio Campus, primarul a stopat achiziția.

Din lac în puț  

La data de 30 martie 2020, Primăria Slobozia a inițiat o achiziție de dezinfectant din catalogul electronic (fără licitație). Oferta a venit prompt de la SC Profipack SRL, o firmă cu sediul în București, care a oferit 150 de litri de Aqua Zix, o soluție biocidă bazată pe peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Atât de convins a fost Mocioniu de eficiența produsului încât s-a și apucat să pună afișe la scările de bloc despre utilizarea dezinfectantului minune.

După ce Radio Campus a dezvăluit în premieră detalii despre soluția minune și prețul de achiziție al substanței (peste 160 de lei/litru!) Mocioniu s-a răzgândit și a refuzat oferta. Motivul invocat de primar este halucinant;

 Documentația tehnică livrată de către SC PROFIPACK SRL pentru produsul “Dezinfectant Biocid AQUA ZIX” , acesta nu întrunește condițiile necesare, făcând parte din grupa principala de toxicitate, precum si a indicațiilor primite de la DSP Ialomita.

Explicația dată pe SEAP de Primăria Slobozia pentru refuzarea ofertei Profipack

Nu mai întrebăm cum s-a ajuns până la anunțarea utilizării produsului când contractul nu fusese semnat și achiziția nu era finalizată pe SEAP ca să nu dăm în penal. Întâlnirea dintre acest furnizor, Profipack SRL și primarul Mocioniu nu este chiar întâmplătoare. S-a produs fix în sediul Pro România, partid care l-a adoptat pe Mocioniu și l-a împins în lupta pentru fotoliul de primar.

La data de 18 martie 2020 Primăria Slobozia a cumpărat de la Profipack SRL (vezi link pentru detalii) o serie de ace, brice și ce i-a mai trecut prin cap primarului, în valoare de 24.546 de lei fără TVA. Achiziția s-a făcut, nu-i așa, fără licitație, că doar eram în situație de urgență! Motivul pentru care furnizorul Casei Regale, respectiv SC Conte Impex SRL (firmă care a încasat 486.000 de lei pentru 793 de contracte de la Primăria Slobozia) a fost dat de-o parte la această achiziție rămâne un mister.

Conte Impex n-a fost eliminată complet de la cașcavalul bugetar al Primăriei Slobozia. La data de 20 martie Conte a livrat 1000 de măști de protecție refolosibile, deci inutile, la prețul de 8400 de lei fără TVA (8,4 lei/bucată, ceea ce este imens!) Iar dacă cineva ar săpa printre furnizorii firmei Conte n-ar fi exclus să descoperim o cooperativă locală pusă pe căpătuială cu ocazia epidemiei.

Revenind la Profipack, furnizor de dată recentă al primăriei Slobozia, să mai spunem că la data de 6 martie 2020  firma a primit un contract în valoare de 17 922 de lei fără TVA pentru furnizare de hârtie pentru copiator. Care-i șopârla cu acest furnizor de dată recentă al primăriei vom explica mai către final.

Aldezin a fost interzis la Craiova

Pe 31 martie, la nici o zi după blocarea achiziției de Aqua Zix de la Profipack, Mocioniu a publicat demonstrativ, pe Facebook, poze cu angajații DADP care dezinfectau de zor scările de bloc. Oripilat de așa zisa tentativă de inducere în eroare pe care a clamat-o fals ca să justifice stoparea afacerii cu SC Profipack SRL, Mocioniu a dat-o pe Aldezin, dezinfectat de uz veterinar procurat de la Farmavet SRL.

Atac chimic cu Aldezin pe scările de bloc din Slobozia – sursa foto Facebook/Municipiul Slobozia

Cine este Farmavet și ce tip de monopol a pus pe comerțul cu dezinfectanți de uz veterinar nu mai este un mister pentru nimeni. Fără niciun fel de emoție pentru sănătatea publică sau pentru mediu, Mocioniu a ieșit la bătaie cu virusul stropindu-l din greu cu Aldezin.  În elanul său electoral, primarul a uitat să verifice dacă nu cumva substanța are efecte nedorite asupra mediului și oamenilor.  

Potrivit Mediafax, DSP Dolj a interzis utilizarea ALDEZIN la dezinfectarea scărilor de bloc în Craiova (vezi link pentru detalii). Vineri, 3 aprilie, operatorul de salubritate a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare al biocidului, iar operațiunile de dezinfecție au fost stopate.

ALDEZIN conține glutaraldehidă, un compus foarte periculos. Un specialist în microbiologie din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a declarat în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan că acest compus este extrem de periculos pentru oameni în concentrația utilizată în componența diverselor biocide:

În toate manualele de chimie găsim că expunerea la glutaraldehidă determină iritația traheei și a plămânilor, dificultăți în respirație și crize de astm, dermatită alergică, iritaţie nazală, strănut, tuse, conjunctivită și senzație de arsură a ochilor. (…) În țările civilizate utilizarea glutaraldehidei a fost restrânsă şi se folosesc dezinfectanți de nivel înalt ce conțin substanțe active mai blânde, prietenoase pentru om și mediu, dar foarte eficiente pe microbi. Sunt produse pe eticheta cărora chiar este specificat „Fără aldehide”.

Declarațiile unui expert în microbiologie din cadrul INSP

Mocioniu a utilizat pe scară largă acest produs în Slobozia. Și continua să-l utilizeze cu aerul că salvează populația. Nu este singura acțiune nocivă a primarului aflat în goană de voturi și imagine.

În ciuda avertismentelor Organizației Mondiale a sănătății, primarul folosește pe scară largă substanțe chimice toxice pentru mediu și continuă cu disperare măturatul stradal care ridică praf în aer. Dacă ar fi citit recomandările OMS, biroul pentru România, ar fi descoperit că:

Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare.

Recomandări OMS, Biroul pentru România
Afaceri Pro România la Primăria Slobozia. Cu Liviu, aka Cornel Cirblan

Cât despre noul furnizor al Primăriei Slobozia, SC Profipack SRL surse din primărie spun că această firmă are ca agent de vânzări un fost polițist, Liviu Ciriblan, membru de dată recentă al Pro România. El se perindă prin birourile din primărie unde prezintă tot felul de oferte comerciale, unele ale SC Profipack SRL.

Cornel Ciriblan, aka Liviu, furnizor la Primăria Slobozia.

Liviu Ciriblan este una și aceeași persoană cu fostul agent șef la Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Ialomița, Cornel Ciriblan.  Acesta a fost reținut de procurori din cadrul Parchetului Județean Ialomița la data de 28 mai 2012 pentru luare de mită și desfășurarea de activități comerciale incompatibile cu funcția. Ulterior a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Mai noi este membru Pro România și activist de bază în așa-zisul grupul de voluntari care-i face, pe Facebook,  campanie electorală primarului Adrian Mocioniu.  Și nu gratis, după cum se vede treaba.