Marian Pavel, președintele PSD Ialomița: „Oprim agricultorii din Țăndărei să iasă la lucru, dar trimitem zeci de mii de oameni să lucreze în agricultura Germaniei”!

Autoritățile locale refuză să permită fermierilor din Țăndărei să iasă la câmp pentru lucrările de primăvară. Carantina impusă de guvern pune agricultorii în imposibilitatea de a mai salva ce să poate din culturile grav afectate de secetă.

Senatorul Marian Pavel cere deblocarea carantinei pentru agricultorii din Țăndărei

Președintele PSD Ialomița, senatorul Marian Pavel, a încerca să convingă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să instituie niște derogări pentru a permite fermierilor să iasă la câmp. Demersurile sale s-au lovit de obtuzitatea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care refuză categoric propunerea președintelui PSD.

Ce risc prezintă un tractorist care întoarce o cultură pe câmp?

“Mă uit la carantina instituită la Țăndărei. Am înțeles măsura, dar nu înțeleg de ce ții și fermierii în carantină. Este suficient să te uiți pe câmpuri ca să vezi ravagiile făcute de secetă. Cum o să plătească fermierii drepturile care se cuvin proprietarilor ce au dat terenurile în arendă dacă tu nu le dai voie să iasă la câmp? Este anormal. Oprim agricultorii din Țăndărei să iasă la lucru, dar trimitem zeci de mii de oameni să lucreze în agricultura Germaniei! Mulți dintre cei plecați sunt din zona Suceava, de la domnul Flutur, zonă aflată de asemenea în carantină. Guvernul permite încălcarea măsurilor de securitate pentru a salva agricultura Germaniei, dar nu pentru salvarea agriculturii românești. Este complet inacceptabil!

Trebuie să existe derogări pentru anumite persoane care au de lucru la câmp. Nu poți bloca complet activitatea, pentru că ne așteaptă o criză economică și, în condițiile acestei secete, o criză alimentară în primul rând. Cum vom face față acestei crize dacă nu vrem să fim flexibili și să înțelegem anumite lucruri?  

Nu pot să nu fac o paralelă între cazul de la Cluj și ce se întâmplă la Țăndărei. Guvernul semnează acord bilateral cu Germania și, în plină pandemiei, acceptă să trimită la cules de sparanghel zeci de mii de oameni. Cei mai mulți dintre ei au ieșit din zona Suceava, unde este cantină, și au traversat țara fără să fie opriți.

La Țăndărei avem de-a face cu o situație gravă în agricultură și oprim fermierii să iasă la câmp. Asta în condițiile în care firmele asigură echipamente de protecție, iar lucrările mecanizate care trebuie efectuate nu presupun aglomerare de oameni și risc de transmitere a bolii. Ce risc prezintă un tractorist care întoarce o cultură pe câmp?

Propunerile noastre se lovesc de refuzul categoric al autorității locale de a introduce un regim de derogări motivate pentru a permite activitățile din câmp. M-am adresat ministrului de interne cu o interpelare în acest sens. Sper să găsesc înțelegere pentru că discutăm despre securitatea alimentară a României.

Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar Uniunea Europeană, mai ales Germania și Olanda, au un mod ciudat de a înțelege solidaritatea în fața acestei crize fără precedent. Și nu este doar opinia mea! Am văzut opinii exprimate de foști europarlamentari din grupul popularilor europeni care critică vehement atitudinea Germaniei. Pachetul de măsuri generos, de peste 500 de miliarde de euro, are ca țintă grupul de statE din zona euro.  Pentru sudul și estul Europei se dau  firimituri.

Uitați-vă la Italia care cere ajutor economic, dar primește ajutor sanitar. Unde este solidaritatea europeană? Ce vreau să spun este că suntem singuri în această criză și că trebuie să avem grijă de securitatea noastră alimentară. Vă dau o veste proastă. Nimeni nu va sări cu ajutoare în cazul unei crize alimentare datorate secetei sau măsurilor absurde de carantină. Interesul este să fim dependenți de importuri alimentare care s-ar putea, la un moment dat, să nu mai vină. Fiecare țară se uită acum la propriile nevoi și mai puțin spre deloc la nevoile vecinilor.

Nu sunt deloc un eurosceptic, dar nu pot să nu observ că solidaritatea este prezentă mai de grabă în discursuri decât în fapte. Am văzut că decizia guvernului de suspendare a exporturilor către țările din afara UE a fost criticată de Comisia Europeană. Spun că nu au date din care să rezulte că ne vom confrunta cu o criză alimentară. Este cel puțin ciudată poziția comisiei, ca să nu spun mai mult”.

Scutirea de plata apei din subteran pentru irigații

Demersurile făcute de senatorul Marian Pavel vizează, pe lângă deblocarea măsurilor restrictive de la Țăndărei, și acordarea unui ajutor pentru fermierii care nu au acces la sisteme de irigații de suprafață. Pavel crede că trebui să existe o scutire de la plată a apei extrase din subteran pentru irigații, în contextul în care această modalitate este costisitoare pentru agricultori.

“Trebuie să ajutăm fermierii care au terenurile în zone neirigabile. Ei folosesc apa din subteran, dar în momentul în care forează fântâni vin cei de la Apele Române și cer plata apei. Am o inițiativă legislativă care va trece de ambele camere ale Parlamentului, pentru că am discutat cu parlamentari din toate grupurile politice, prin care, pe perioada de criză și 6-12 luni după această perioadă, cei fără acces la irigații să fie scutiți de plata apei extrase din subteran.

 Cred că este o discriminare faptul că fermierii care nu au acces la sisteme de irigații plătesc apa, în vreme ce pentru cei cu acces la irigații statul aduce apa gratuit până la stația de pompare. Inițiativa se adresează în special legumicultorilor, care reprezintă cam 80% dintre utilizatorii de apă subterană. Ei au costuri foarte mari pe care le regăsim în produsul finit. Nu este logic, din punct de vedere economic, să finanțăm Apele Române pe baza unor tarife, costuri, pe care le plătește toată populația prin prețuri.

Este, practic, o căpușare a statului de către stat, iar noi plătim prețul acestei aberații economice. Criza asta scoate la iveală multe aberații în ceea ce privește modul de funcționare a statului, aberații care se cer corectate urgent”.