Moștenirea lui Mocioniu. Primăria Slobozia nu găsește bani pentru canalizarea orașului

Canalizarea municipiului Slobozia are nevoie urgentă de investiții. Necesarul minim stabilit în 2019 de specialiștii de la SC Urban SA era de peste 1,3 milioane de euro. Primarul Adrian Mocioniu a găsit de cuviință să aloce în bugetul anului 2020 doar 3,6% din necesarul de investiții pentru canalizarea menajeră a reședinței de județ.

Ploile abundente din luna Iunie au arătat dezastrul în toată splendoarea lui. La fel s-a întâmplat și în anul 2018, când străzile orașului au fost invadate de ape în urma precipitațiilor căzute în doar câteva zile. Dincolo de disconfortul creat de băltirea apelor meteorice, specialiștii susțin că sistemul de canalizare al Sloboziei este aproape de colaps. Nu și pentru primarul Mocioniu, aflat la finalul unui mandat lamentabil.

Dezastrul din strada Cărămidari

Unul dintre punctele sensibile ale sistemului de canalizare este colectorul principal din strada Cărămidari. Acesta este cel mai mare colector de ape uzate menajere și a fost construit în 1960. În timp s-au înregistrat mai multe tasări ale traseului conductei 1200 mm, care au fost remediate. Ultima constatare a stării colectorului datează din 2017, când s-au observat tasări semnificative (0,3-0,4 metri) pe traseul conductei.

Str Cărămidari

Conducta de refulare a stației de pompare de pe strada Cărămidari are traseul pe sub locuințele oamenilor. În prezent Urban a izolat această conductă după ce locuitorii au reclamat că le intră apa în case. Pentru înlocuirea conductei și devierea traseului pe o lungime de circa 400 de metri Urban a estimat un cost al lucrărilor de circa 170.000 de euro (peste 800.000 de lei). În prezent, în cazul ploilor abundente, Urban utilizează pentru pomparea apelor meteorice conducta de refulare de 600 mm, subdimensionată față de capacitatea stației de pompare  Cărămidari. Alocarea bugetară pentru anul 2020 aferentă acestui obiectiv de investiții este de 100.000 de lei. Adică 12,5% din necesar.

Conductă subdimensionată pe strada Cuza Vodă

La stația de pompare de pe strada Cuza Vodă conducta de refulare existentă nu poate prelua volume mari ale apelor din precipitații căzute într-o perioadă scurtă de timp. Soluția identificată de specialiști este aceea de a se adăuga o nouă conductă de refulare către stația de pompare Cărămidari, care să poată permite utilizarea la capacitate maximă a stației de pompare din strada Cuza Vodă.

str Cuza Vodă

Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 2,3 milioane de lei. Prin bugetul anului 2020 acestei investiții i s-au alocat 50.000 de lei. Adică 2,17% din necesar.

Balta din strada Lacului

Colectorul din strada Lacului este un alt punct nevralgic pentru rețeaua de canalizare a Sloboziei. Este situat la adâncime foarte mare și este foarte veche, fapt care generează avarii repetate pentru remedierea cărora este necesară oprirea circulației. Aici sunt preluate apele de la Spitalul Județean Slobozia, proasta funcționare determinând inundarea subsolului unității sanitare, care este plin cu materii fecale.

Lucrarea trebuia execută de TMUCB încă din anul 2006. Intrarea acestei firme în insolvență a pus proiectul pe linie moartă. Lucrările de reabilitare sunt estimate la peste 1 milion de lei. În bugetul din anul 2020 această investiție n-a primit niciun lei.

Și în strada Decebal sunt necesare lucrări de înlocuire a rețelei de canalizare. Valoarea acestora se ridică la aproximativ 700.000 de lei iar suma alocată prin bugetul anului în curs este de zero (0) lei.

Singurul obiectiv finanțat integral în acest an este racordarea rețelei din zona blocului U 18 la rețeaua din Bulevardul Unirii, pe o distanță de 35 de ,metri liniari. Costul lucrării este de circa 18.000 de lei.

Necesar de 6,24 milioane lei, alocări de 227.500 lei!

Valoarea minimă a investițiilor în canalizarea orașului este 6,24 milioane lei. Suma ar fi suficientă pentru intervenții în punctele strategice ale rețelei, care cedează la fiecare ploaie ceva mai răsărită.  Cu toate acestea primarul Mocioniu a înțeles să aloce în anul 2020 suma de 227.500 de lei pentru canalizarea orașului. Adică doar 3,6% din necesar.

 Potrivit listei de investiții aprobate de consilierii locali, în acest an se vor finanța, printre altele, lucrări în Bora, pe strada Gral Magheru, unde nu există canalizare (35.000 de lei) și în zona ANL, unde se vor aloca 20.000 de lei pentru canalizare menajeră și pluvială.

Municipiul Slobozia face parte din asociația de dezvoltare intercomunitară ADI Periurbană. Ea a fost înființată în anul 2010 și reunește, alături de Slobozia, comunele Ciulnița, Mărculești, Cosâmbești și Scânteia. În aprilie 2014 SC Urban SA a fost desemnat operator regional pentru servicii de apă și canalizare al ADI.

Din 2016 la conducerea asociației se află primarul Adrian Mocioniu. Asociația nu are aparat tehnic sau director executiv și, ca atare, funcționează la limita de avarie. Prin intermediul acestei asociații s-ar fi putut atrage fonduri nerambursabile   necesare pentru modernizarea rețelelor în localitățile membre. În prezent, sub conducerea înțeleaptă a primarului Mocioniu, asociația se mărginește la a aproba periodic tarifele percepute de Urban pentru serviciile de apă și canalizare.