Consiliul Județean al lui moraru, incapabil să asigure transportul elevilor din Valea Ciorii la liceu!

La fiecare început de an școlar , elevii de liceu din comuna Valea Ciorii fac naveta la Țăndărei cu ajutorul asociației EDUPLAi. Asta pentru că în cei patru ani de mandat, luceafărul administrativ din fruntea CJ Ialomița, victor moraru, n-a fost în stare să asigure o cursă regulată pentru transportul cetățenilor din această zonă a județului.

Autocarul de 1,4 milioane lei care zace nefolosit (sursa foto- independentonline.ro)

Într-un dispreț total față de aceștia, moraru a cumpărat un autocar MAN în valoare de 1,4 milioane de lei, pe care spune că-l va utiliza pentru a transporta funcționarii din subordine la “cursuri de perfecționare”. De mai bine de trei luni autocarul de lux zace parcat în curtea firmei de gunoi din Slobozia.

Școala ialomițeană văzută din autocarul MAN

Problema transportului de călători în zonă este veche. Deși are obligația să sigure acces la acest serviciu, Consiliul Județean bagă capul între umeri și se spală pe mâini. În lipsa ofertelor de la transportatori privați, autoritatea județeană ar fi putut să creeze un operator de transport de drept public care să presteze serviciul pe traseele neatractive. Ar fi putut dacă la conducerea instituției s-a fi aflat un personaj mai sănătos la cap și mai cu aplecare față de problemele reale ale oamenilor.

Anual, moraru pozează în patronul spiritual al excelenței în educație. Elevii și profesorii cu rezultate la olimpiade primesc recompense derizorii și se trag în poză cu Mecena de la Amara în aplauze tâmpe ale unui auditoriu inept, sedus de prostul gust și mârlănia măreață a momentului. Pozele se regăsesc printre cele peste 4000 de imagini cu ilustrul, care invadează pagina de Facebook a CJ.

La fiecare început de an școlar, Mecena din bariera Amara ține câte o cuvântare belicos-rugoasă despre binefacerile școlii. Te doare bila de atâta înțelepciune teoretică exprimară într-o limbă de lemn care i se bagă în discurs și în ureche de la cabinetele consilierilor gras plătiți! Apoi suflarea școlară se reîntoarce, mânată de dascălii resemnați, în mizeria în care băltește de 30 de ani: localuri insalubre, fără toalete, fără dotări, fără orizont.

Presa locală a relatat aici și aici despre ultima fiță în materie de investiții a lui Mecena. Patronul spiritual al excelenței în educație a cumpărat un autocar MAN în valoare de 1,4 milioane de lei, pe care spune că-l va utiliza pentru transportul funcționarilor la cursuri de specializare. Că nu se face să trimiți floarea funcționărimii cu trenul la școlarizare! În acest timp elevii din mediul rural abandonează școala după ciclul gimnazial, mulți dintre ei pentru că familiile nu au bani să-i trimită la liceu sau la școala profesională. Din sferele sale înalte, Mecena amăreanu’ n-are ochi pentru această realitate.

La Valea Ciorii CJ se numește EDUPLAi

Cazul elevilor de liceu din comuna Valea Ciorii este reprezentativ pentru județul Ialomița, călărit și jefuit de 30 de ani de baronii PSD. La final de gimnaziu, majoritatea elevilor din Valea Ciorii părăsesc sistemul de educație. Părinții nu au bani să le asigure transportul zilnic la școală sau să le plătească cazarea la internat. Autoritatea Județeană de Transport n-a reușit să găsească un operator dispus să sigure curse regulate către Țăndărei. Oamenii nu-și pot căuta de lucru în afara comunei și sunt cumva legați de glie. Copiii au aceeași soartă.

Mașina Mihaelei Stan duce zilnic elevii la școală (sursa foto – independentonline.ro)

În urmă cu 7 ani la Valea Ciorii a  aterizat într-o vacanță la bunicii unei studente  doamna Mihaela Stan. Conferențiar universitar la UCL,  School of Management, în Londra, cu 20 de ani de experiență în învățământul universitar din SUA și de pe continent, doamna Stan nu s-a mai putut dezlipi de cătunul sărac din Bărăgan. A văzut drama copiilor care abandonează școala și s-a decis să facă ceva.

Din 2015 a pornit activități școlare cu elevii. A organizat o tabără la Deva, i-a dus în excursii în județ, iar 16 dintre ei au devenit pasageri în mașina personală, zilnic, în drum către liceul, la Țăndărei. A finanțat aceste activități din bani personal. În 2018 a înființat Asociația EDUPLAi și a obținut sponsorizări. Și părinții au contribuit din puținul lor și așa programele Mihaelei Stan au continuat. Numărul copiilor care merg mai departe la școală a crescut. Mașina personală cu 6 locuri este neîncăpătoare. Și nu sunt bani pentru un biet microbuz.

În 2019 CJ a finanțat cu 20.000 de lei activitățile școlare de la Atelierele asociației. Atât s-a putut. Transportul regulat pentru elevi a rămas tot în sarcina Asociației. Poate că autocarul ăla cu 57 de locuri care a costat 1,4 milioane de lei ar trebui pus la treabă. Pentru copiii din mediul rural care nu pot merge la școală și pentru oamenii care vor să-și găsească un loc de muncă în paradisul săracilor din Ialomița. Poate că în loc să tocăm 1,5 milioane de lei din banii publici pentru mediatizarea unui personaj obscur aflat în drum către lada de gunoi a politichiei ar fi mai nimerit să investim în accesul copiilor la educație.  

Abandon școlar masiv în Ialomița

Potrivit unui raport al UNICEF citat de independentonline.ro, în 2013 Ialomița era pe locul doi în țară din punct de vedere al cazurilor de abandon școlar. În 2017 Inspectoratul școlar a obținut o finanțare de 8,6 milioane de lei pentru un proiect care viza combaterea fenomenului. Grupul țintă a fost format din 2106 elevi și 226 de profesori din șapte unități școlare din județ. Banii au fost cheltuiți pentru rechizite, haine și o masă caldă oferită elevilor. Programul n-a dat rezultate. Potrivit unui raport al ISJ Ialomița, citat de aceeași sursă, în perioada 2016-2019 la nivelul județului s-au înregistrat peste 3000 de elevi cu situația școlară neîncheiată, un sfert dintre ei prezentând risc de abandon școlar.  

Cauza principală o reprezintă sărăcia familiilor, care nu-și permit costurile întreținerii copiilor la școală. Din această perspectivă, programele inițiate de Mihaela Stan la Valea Ciorii demonstrează că nu banii sunt foarte importanți, ci modul în care îi cheltuim. Accesibilitatea la rețeaua școlară și calitatea educatorilor sunt factori fără de care nu se poate vorbi despre combaterea abandonului școlar.