Efectul Mocioniu asupra apei de la Slobozia: pentru numai 1,6 milioane de euro apa a rămas nepotabilă și va fi mai scumpă

După patru ani de mandat al lui Adrian Mocioniu apa Sloboziei este și nepotabilă și va fi mai scumpă. Deși a promis la preluarea mandatului că va potabiliza apa, fostul primar a lăsat în urmă un contract păgubos pentru buget. Obligați să plătească 1,6 milioane de euro unei firme fără experiență, locuitorii municipiului Slobozia nu vor avea apă potabilă la robinete nici în acest an.

Mocioniu a făcut poze cu apa. (sursa foto – adevărul.ro)

Minciuni marca Adrian Mocioniu  

Soluția (n.r. de potabilizare a apei) a plecat de la DSP pentru gestionarea acestui parametru de trihalometani. În urma unor studii am făcut studii de fezabilitate. Pentru mine este problema rezolvată”.

Mocioniu declarații electorale mincinoase

Așa grăia Mocioniu în cadrul unei dezbateri electorale zilele trecute. În realitate lucrurile stau cu totul altfel. Termenul de execuție este depășit, deci problema nu e rezolvată. Constructorul, o firmă fără niciun fel de experiență în asemenea lucrări, nu poate prezenta agrementele tehnice pentru echipamentele livrate și achitate. Tot ce a reușit să facă această firmă a fost să schimbe etichetele pompelor de la grupul de pompare astfel încât să se încadreze în specificațiile proiectului tehnic.

Soluția de tratare a apei cu osmoză inversă este scoasă din burtă de fostul primar. Conducerea DSP Ialomița susține că au a sugerat niciodată vreo soluție de tratare a apei pentru nicio autoritate publică sau agent economic.

Și ca să demonstrăm că Mocioniu i-a mințit pe alegători în campania electorală vom reda un pasaj din corespondența purtată de Primăria Slobozia cu firma SIA Dynamic Soluțion, cea care a câștigat contractul pentru potabilizarea apei:

“Facem precizarea că ordinul de începere al lucrărilor a fost stabilit începând cu data de 28.09.2019 iar solicitările dvs. de modificarea soluției tehnice au intervenit în partea a doua de derulare a contractului, după ce jumătate din termenul contractual a curs fără obiecțiuni asupra documentației tehnice….” .

Adresă semnată de Mocioniu în august 2020

Nu există niciun studiu privind calitatea apei din sursa subterană care să recomande o asemenea soluție de tratare. Exist[ un studiu de fezabilitate al unui proiectat tot din Craiova (Algabi SRL), care s-a ocupat de cădiri și instalații. Nici vorbă despre studii hidrogeologice privind calitatea apei din sursă subterană care trebuia tratată!    

Toată afacerea potabilizării apei furnizate la Slobozia este opera unui colectiv de “specialiști” din primărie coordonat de administratorul public Gheorghe Pui și supervizat de augustul fost primar. Un veterinar și un inginer de mecanică agricolă au aruncat pe fereastră 1,6 milioane de euro. Și să vedem pe ce.

Cadou prin procedură simplificată

Contractul pentru lucrările de reabilitare a stației de tratare a apei s-a atribuit în urma unei proceduri simplificate, căci la primăria lui Mocioniu licitațiile sunt chestii rare. Anunțul publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) la data de 15.02. 2019. Din motive necunoscute dar ușor de intuit termenul de depunere a ofertelor a fost extins de la 18 martie 2019 la 8 aprilie 2019. De aici orice fir logic se rupe. Contractul este semnat cu SC SIA Dynamic Solution SRL Craiova la data de 14 august 2019, dar anunțul de atribuire este publicat în SEAP la data de 28 august. Valoarea defalcată a lucrărilor pe categorii se prezintă astfel:

Ca să simplificăm și noi, spunem că primăria a publicat un anunț în SEAP și a așteptat oferte. Singura ofertă depusă a fost aceea a companiei din Craiova. Și de aici începe dedicația.

Titlul kilometric și agramat anunțului publicat în SEAP ascunde de fapt ce anume lucrări urmează a fi contractate:

“Extinderea statiei de tratare apa a municipiului Slobozia in vederea creşterii gradului de siguranţa a tratarii apei in condiţiile variaţiei concentraţiilor de poluanţi din apa bruta pentru asigurarea respectării tuturor parametrilor de potabilitate conform reglementarilor in vigoare a apei potabile furnizate in reţeaua de distributie – executie lucrari”.

Titlul kilometric al proiectului care ascunde obiectul contractului

De fapt, în laboratoarele Mocioniu, se stabilise probabil că se va achiziționa o stației de tratare a apei prin osmoză inversă și se va dota stația de tratare existentă cu filtre de cărbune activ. Formularea alambicată a  anunțului ar fi putut să țină competiția la distanță. Și a ținut-o, nu numai prin ascunderea obiectului contractului, ci și pentru că asemenea metodă de tratare pentru apa distribuită în rețele publice este, în sine, o aberației tehnologică iar companiile serioase nu se angajează în așa ceva.

SIA Dynamic Solution este scoasă din joben

dacă analizăm istoricul și experiența companiei în lucrări similare. În conformitate cu cerințele de experiență și capacitate tehnică firma trebuia să demonstreze că în ultimii 5 ani a executat lucrări de construire/reabilitare/modernizare/extindere a stațiilor de tratare a apei în valoare cumulată de cel puțin 6,5 milioane de lei.

O simplă interogare a SEAP ne arată că Dynamic Solution nu are în palmares lucrări similare. Singurul contract care presupune tratarea apei potabile a fost încheiat în mai 2019 pentru o stație de tratare în comuna Vladimir, județul Gorj, unde s-a montat, probabil, un dozator de clor pentru reducerea amoniului. Valoarea acestei lucrări este de circa 439.484 de lei și a fost adjudecată prin încredințare directă.

Mocioniu și echipa lui de experți ar trebui să ne explice cum a fost atribuit un contract de asemenea valoare unei firme pentru care nu am găsit dovezi ale experienței similare cerute prin documentația de licitație.

Amatorismul companiei în implementarea acestei soluții este evident. Deși este importator al stației de osmoză inversă operatorul economic n-a putut pune la dispoziție agrementele tehnice ale instalațiilor. Pompele livrate au o capacitate sensibil mai mică decât cea cerută prin proiectul tehnic. Soluția găsită de constructor a fost aceea de a schimba etichetele cu unele care indică fix capacitatea din proiect. Nereguli de acest tip ai fost dezvăluite într-o conferință de presă de către vicipremarii Gradea și Mușat.

Dynamic Solution este controlată de Răescu Leonard Lucian, un personaj controversat care deține participații în șapte companii, toate abonate la contracte cu primăriile comunelor din zona Olteniei. Despre Raescu se spune că a fost unul dintre cei care a turnat-o pe Lia Olguța Vasilescu la DNA pe vremea când aceasta era primar al Craiovei.

Contractul încredințat de Mocioniu este cel mai mare primit de această firmă. Potrivit termene.ro, în 2019 firma a realizat o cifră de afaceri de 84 milioane de lei și un profit de circa 5 milioane de lei. Datoriile companiei se ridicau la peste 19 milioane de lei. Majoritatea celor 64 de contracte încheiat cu instituții publice se referă la servicii de consultanță, studii și management al investițiilor.

Mocioniu a oferit firmei din Craiova un impuls semnificativ al afacerilor

Apă la fel de proastă, dar mai scumpă

Mocioniu a refuzat de fiecare dată să comunice public care vor fi costurile de operare pentru soluția de tartare aleasă. În documentația de atribuire din SEAP am descoperit o referire vagă la aceste costuri. Într-o pagină nesemnată și neasumată de nimeni Dynamic Solution, probabil, indică un cost total de 0,1 euro/m3 (vezi tabel).

De fapt, așa zisul document arată costuri anuale de operare de 337.372 euro  (consumabile + energie electrică). Nu se știe la ce cantitate de apa tratată s-au făcut aceste calcule și cum au reușit să scoată influența în prețul apei de 0,1 euro/m3.  Calculele sunt făcute după ureche dacă luăm în considerare că:

  • Urban furnizează într-un an circa 3,4 milioane de m3 de apă.
  • Doar o mică parte din această cantitate va fi tratată prin stația de osmoză.
  • Membranele de osmoza care filtrează la o finețe de 0.001 microni se înlocuiesc în funcție de volumul de apă filtrat și nu raportat doar la perioada de timp de 3 ani așa cum susține constructorul.
  • Nu sunt prevăzute în calcule cantitățile de apă tehnologică utilizată în proces.

Dincolo de aceste necunoscute reținem că în facturile populației vor apărea costuri suplimentare greu de estimat. Filtrarea cu osmoză este un procedeu complicat și costisitor tocmai datorită membranelor de filtrare foarte scumpe. De asemenea, calitatea apei introduse în stația de  osmoză influențează semnificativ costul de operare.

De menționat este faptul că cei 1,6 milioane de euro aferenți „investiției” sunt cheltuiți în proporție de 5,4 milioane de lei- peste 1 milion de euro, sunt alocați pentru neutralizarea sodiului. Potrivit raportului privind calitatea apei în anul 2019 al DSP Ialomița, din cele 396 de probe de apă analizate depășiri la parametrul sodiu au fost înregistrate în cazul a 39 dintre ele.